Če se vam novica ne prikazuje pravilno, kliknite tukaj.

       
   

Župani o pametnih mestih: So resničnost ali fikcija?

»Danes je že vse pametno, prave definicije, kdaj je mesto pametno, pa nimamo. Je to takrat, ko vzpostavimo Wi-Fi ali ko vzpostavimo tipala za onesnaženost zraka, zasedenost parkirišč,« se je v svojem nagovoru na mednarodnem srečanju občin na MOS spraševal župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Prav vprašanju, ali so pametna mesta in skupnosti resničnost ali fikcija je bilo namenjeno letošnje srečanje, ki se ga je udeležilo več kot 120 udeležencev.

Podjetništvo je ključ za razvoj Slovenije

»Podjetništvo je ključ za nadaljnji razvoj, finančni okvir pa ima pri tem veliko vlogo,« pravi v.d. generalnega direktorja Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo ministrstva za gospodarstvo Jernej Tovšak. Obiskovalci MOSa so na srečanju Podjetna Slovenija iz prve roke izvedeli vse o poslovnih možnostih, ki jih naša država ponuja. Uspehom naših že uveljavljenih podjetnikov pa so prisluhnili na predstavitvi knjige 50 zgodb o uspehu.

Celje ima perspektivo na področju logistike

»Osrednja tema letošnjega foruma je logistika, kar ni naključje. S tem želimo poudariti izjemno lego Celja kot mesta s perspektivo na področju razvoja logistike,« je ob začetku 2. Celje International Foruma na MOS pojasnil predstavnik organizatorjev, celjski mestni svetnik Miloš Rovšnik. Na forumu, katerega cilje je med drugim tudi Celje čim bolj pozicionirati na evropskem in svetovnem zemljevidu, se je letos zbralo približno 100 udeležencev iz Slovenije in tujine.

Investicijski banki Slovenije in Črne gore v podporo podjetnikom

Slovenija in Črna gora bosta odslej še intenzivneje sodelovali na finančnem oziroma bančnem področju. Slovenska SID banka in črnogorski Investicijski razvojni fond sta na 50. MOS podpisala sporazum, s katerim bosta poglobila sodelovanje na področju razvojnega in izvoznega financiranja. Slovenska banka bo črnogorskemu fondu pomagala tudi pri včlanjevanju v mednarodne forume in nudila potrebno podporo na področju korporativnega upravljanja.

50. MOS in 50 zgodb o uspehu

»Dogodki kot so ta, so mejniki, pri katerih se malo ustavimo, pogledamo uspešne zgodbe in smo lahko ponosni,« je sredino predstavitev knjige Slovenske prave ideje – 50 zgodb o uspehu začel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Knjiga predstavlja 50 zgodb uspešnih slovenskih podjetij in je nastala pod okriljem revije Start up Kapital, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenskega podjetniškega sklada.

Nas bo namesto zdravnika lahko operiral strojnik?

»Lahko se zgodi, da nas bo v prihodnosti lahko operiral nekdo, ki ni zdravnik, ampak strojnik,« je dilemo glede trenutne neregulacije delitvene ekonomije na okrogli mizi na to temo na 50. MOS, slikovito opisal Bojan Pečnik iz Sekcije za promet pri OZS. Delitveni ekonomiji se ni moč izogniti, niti se ji ni treba, treba jo je le ustrezno regulirati, je opozoril. Delitvena ekonomija je ekonomija, v kateri več posameznikov uporablja eno dobrino, pri vsem pa ima prednost dostopnost pred lastništvom.

Dizajn v lesni industriji ima izjemen, a neizkoriščen potencial

Lesna industrija danes ima zelo malo posluha za dizajn, ki pa ima izjemen potencial. Med oblikovalci in proizvajalci lesenih izdelkov ni prave komunikacije, težava je tudi vedno večja potreba potrošnikov po količini, ki ob tem pozabljajo na kakovost. To je le nekaj ugotovitev razprave z naslovom Implementacija dizajna v hrvaški leseni proizvod, ki jo je v sredo na MOS pripravila država partnerica Hrvaška.

Ministrica Katičeva v družbi svojih vojakov na MOS

»Med mladimi je veliko interesa. Upam, da se bodo potem, ko se bodo doma pogovorili o tem, kakšen je poklic pripadnika Slovenske vojske ali sil za zaščito in reševanje, odločili in se pridružili našim silam,« je ob obisku tradicionalnega Dneva Slovenske vojske na MOSu povedala ministrica za obrambo Andreja Katič. S svojimi vojaki je spregovorila tudi aktualnih izzivih in težavah, s katerimi se soočajo.

MOSovi podjetni talenti: Nad izzive v gostinstvu z aplikacijo nove generacije

»Takšne storitve za enkrat dejansko še ni nikjer na svetu,« pravi Dean Habuš, izumitelj spletno mobilne platforme OptiBar, ki je orodje za optimizacijo poslovanja lokala na eni strani in orodje za dobavitelje na drugi. Habuš je s svojim OptiBarom eden od desetih letošnjih MOSovih podjetnih talentov, ki se predstavljajo v sejemski dvorani L1.

MOSovi podjetni talenti: Zavezovanje na pentljo je edina napaka na čevlju

Zagorjan David Knez je mladi podjetnik, ki si je po končanem študiju energetike in procesnega strojništva želel ustvariti, kot pravi, nekaj svojega. Bolj kreativnega. Začel je z linijo oblačil Indavidual, ki se ji je kmalu pridružila še linija vezalk. David Knez je s svojim podjetjem QuickShoelace d.o.o. eden od desetih letošnjih MOSovih podjetnih talentov, ki se predstavljajo v sejemski dvorani L1.

   

Celjski sejem d.d. - Tel: +386 3 54 33 000 -  Email: [email protected]  -  Spletna stran: http://www.ce-sejem.si


Če ne želite več prejemati e-CE novic našega podjetja, se lahko odjavite s seznama. Sporočilo lahkon posredujete tudi vašim prijateljem. Sporočilo ste skladno s 45a.členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh www.ce-sejem.si, na osnovi telefonske prijave, na podlagi priporočila, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji podjetja Celjski sejem d.d..