Če se vam novica ne prikazuje pravilno, kliknite tukaj.

       
   

Sejemska priznanja 50. MOS

Na 50. MOS so v četrtek podelili tradicionalna sejemska priznanja Celjskega sejma, Mestne občine Celje in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Komisija Celjskega sejma je podelila dve zlati, in po tri srebrna, bronasta in posebna priznanja. Komisija MOC je izbrala štiri nagrajence, OZS pa je podelila po en zlati, srebrni in bronasti ceh, ter 18 priznanj.

Več kot 160 podjetnikov na 500 sestankih

Mednarodnega poslovnega srečanja na MOS se je letos udeležilo več kot 160 podjetij iz 11 držav. Tokrat so se podjetniki srečali na več kot 500 individualnih sestankih. Poslovnega srečanje, ki ga organizirata Advantage Austrija Ljubljana in OZS, velja za največje tovrstno srečanje v regiji in sooblikuje dogajanje na MOS že več kot 10 let.

Ženskam na začetku podjetniške poti velikokrat ni lahko

V 21. stoletju je podjetnost vedno bolj pogost pobeg iz korporativne družbe, ki nas prevečkrat sili v kalupe, kamor pa vedno ne sodimo. »Če želiš nekaj doseči, je to treba sanjati,« je bilo velikokrat slišati na tradicionalnem druženju podjetnic na MOSu. Na srečanju Podjetnost je ženskega spola – usposabljanje za ženske potencialne podjetnice se je v četrtek zbralo več kot 300 žensk podjetnic, ki so se izobraževale, mrežile in sklepale nova poslovna partnerstva.

Ulica obrti na MOS: Letošnja novost vajeniška pisarna

»Začenja se nov izobraževalni sistem v obliki vajeništva,« pojasnjuje vodja projekta Ulica obrti Mitja Kuronovski. OZS že četrto leto zapored šolarjem na MOS-u predstavlja obrtne poklice po principu »vse na enem mestu«. V treh sejemskih dneh je Ulico obrti obiskalo že okoli 1200 šolarjev, odziv otrok letos pa je najboljši do sedaj. Novost letošnje ulice je Vajeniška pisarna, kjer se lahko pridobijo informacije.

Nova generalna direktorica GZS je Sonja Šmuc

»Hitro, učinkovito in s pomembnim vplivom na slovensko konkurenčnost,« s temi besedami je predstavitev vizije vodenja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), povzela njena nova generalna direktorica Sonja Šmuc. Upravni odbor GZS jo je potrdil na četrtkovi seji, ki jo je pripravil na 50. MOS-u. Šmučeva bo na tem mestu zamenjala dosedanjega generalnega direktorja Sama Hribarja Miliča, ki še naprej ostaja vpet v delo zbornice.

Danes uspeh v gradbeništvu ni samoumeven

OZS vsako leto najbolj uspešne gradbenike nagradi z znakom odličnosti. V četrtek sta na MOS-u zlata znaka odličnosti v gradbeništvu prejela Gradbena hiša Skubic d.o.o. in MG inštalaterstvo d.o.o.. Srebrni znak odličnosti pa je prejel Martin Prosen s.p.. Znak odličnosti v gradbeništvu med drugim prinaša izboljšano marketinško podobo podjetja in dokazuje, da podjetje posluje po uveljavljenih načinih trajno uspešnega delovanja.

Visokotehnološke inovacije na dosegu roke

»Umetnost je toliko inštitucij, toliko visokotehnoloških podjetij, toliko inovacij pripeljati v en prostor in znati o vsem tudi nekaj povedati,« razlaga Janez Škrlec, vodja projekta Stičišče znanosti in gospodarstva, ki ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že drugič pripravlja na MOS-u. Med letošnjimi predstavljenimi izdelki je največja atrakcija za obiskovalce prvi satelit v Sloveniji, ki bo prihodnje leto lansiran v zemeljsko krožnico.

Obrtnike in znanost je potrebno povezati

»Naše poslanstvo je, da povezujemo malega obrtnika z znanostjo, s fakultetami in da poiščemo neko sinergijo. Pomagati mu moramo odgovoriti na vprašanja, na katera naleti pri vsakodnevnih procesih,« razlaga podpredsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS Joško Rozina. Na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo na MOS-u so v četrtek pripravili srečanje Business to Science, kjer so obiskovalci lahko opravili razgovore s strokovnjaki iz šestih fakultet oziroma inštitucij.

Iščejo se kupci hrvaških franšiz v Sloveniji

»V Sloveniji spet iščemo kupce franšiz za naše centre,« je na predstavitvi hrvaških franšiz, ki iščejo poslovne partnerje v Sloveniji, dejala predsednica hrvaškega združenja franšiz, članica upravnega odbora evropske zveze franšiz in franšizodajalka Ljiljana Kukec. In ni edina. Tisti hrvaški franšizodajalci, ki so že v Sloveniji, se tu želijo širiti, tistih, ki še ni, pa želijo vstopiti na slovenski trg. Franšiza je poslovni model, način širjenja poslovanja, ki je primeren za vse države in vsa tržišča.

Če ne bo sodelovanja, ne bo kruha za nikogar

Blejske gorske vile, lesene kožarice, pol stoletja stari vinski sodi, kampiranje med vinogradi ali v podzemlju ali dopust v jurtah. Slovenska glamping ponudba se je močno razmahnila, a tujcem, ki predstavljajo 70 odstotkov slovenskih gostov, še vedno nismo kos, so na četrtkovi razpravi na 50. MOS-u izpostavili predstavniki turistične dejavnosti. Izzivi, s katerimi se bodo ponudniki turističnih storitev v sodelovanju z državo oziroma pristojnimi institucijami še morali ukvarjati, je infrastruktura, kadri in upravljanje.

MOSovi podjetni talenti: Glasbeni studio za vsako priložnost

Med 10 MOSovimi podjetnimi talenti je tudi mlada ekipa podjetja Ollo, ki je izdelala slušalke iz lesa, ki so izredno natančne v frekvencah, tako v nizkih kot visokih tonih. Največja težava vseh slušalk so običajno nizke frekvence, zato so razvili blazino, ki proizvaja nizke frekvence in te po hrbtenici pošilja neposredno v srednje uho že pri nizkih glasovnih jakostih.

MOSovi podjetni talenti: Prva slovenska rešitev za nego tetovaž

Med mladimi so zadnja leta tetovaže pravi hit. Mlada podjetnica Jasna Grbič, ki se je tudi sama odločila za ta način poslikave telesa, je kasneje težko našla primerno kremo za nego novonastale tetovaže. Ustvarila je Tattoo care, prvo slovensko mazilo za nego tetovaž, s katerim se je letos uvrstila med 10 MOSovih podjetnih talentov.

   

Celjski sejem d.d. - Tel: +386 3 54 33 000 -  Email: [email protected]  -  Spletna stran: http://www.ce-sejem.si


Če ne želite več prejemati e-CE novic našega podjetja, se lahko odjavite s seznama. Sporočilo lahko posredujete tudi vašim prijateljem. Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh www.ce-sejem.si, na osnovi telefonske prijave, na podlagi priporočila, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji podjetja Celjski sejem d.d..