Če se vam novica ne prikazuje pravilno, kliknite tukaj.

       
   

Ščetkarstvo Boris Žnidar že 50 let zvesto MOS-u

MOS letos praznuje 50. obletnico. V tem času se je na sejmišču predstavilo že mnogo podjetnikov in obrtnikov, med njimi pa je le eden, ki nikoli ni manjkal. Ščetkarstvo Boris Žnidar s.p. iz Vodic je edino podjetje, ki se na sejmu predstavlja že petdesetič. Družinsko podjetje je zato prejelo posebno zahvalo Celjskega sejma za zvestobo in pomemben doprinos k 50-letni tradiciji sejma MOS.

Slovenska diplomacija mora podjetnikom odpirati vrata

»Ena od prioritet slovenske zunanje politike je gospodarska diplomacija. Trudimo se v največji možni meri prisluhniti slovenskim podjetjem, ob tem pa glede na strukturo slovenskega gospodarstva, ki je pretežno usmerjeno v izvoz, spodbujati internacionalizacijo,« je tradicionalni 7. Dan gospodarske diplomacije na MOS-u začel minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Gospodarstvo in izobraževanje povezana za več kadra

»Pred nami je veliko izzivov, imamo pa tudi rešitve. Potrebna bo boljša povezava gospodarstva z izobraževalnim sistemom in hitrejša fleksibilnost prekvalifikacij, ki jih gospodarstvo potrebuje,« je sklepe petkove seje Odbora za gospodarstvo Državnega zbora na MOS-u povzela predsednica odbora Andreja Potočnik. Člani odbora so na seji obravnavali problematiko zagotavljanja ustreznih kadrov za potrebe slovenskega gospodarstva.

Edison bo Slovenijo uvrstil med vodilne države v zeleni mobilnosti

Edison se je rodil iz poskusa razumevanja vsega tega, kar je pred nami. Na drugi strani pa iz ene rotarijske drže in prvobitne človeške potrebe po pomaganju pomoči potrebnim z veliko družbeno odgovornostjo in z legitimnimi in transparentnimi interesi,« o ideji za omenjeni projekt pravi dr. Iztok Seljak, Edison koordinator.

   

Električna mobilnost je sedanjost

Tudi na letošnjem 50. MOS je pozornost namenjena mobilnosti, zlasti električni. Prihodnost gre v smer električnih vozil, a se zgodba tu ne ustavi. Vsa predvidevanja kažejo, da bo treba spremeniti razmišljanje tudi o lastništvu vozila. Vsi modeli množične ekonomije namreč prednost dajejo najemu pred lastništvom. Tako se je rodil nov model poimenovan car-sharing. Če vas tovrstno področje zanima, lahko na MOS-u električna vozila tudi preizkusite.

Ob koncu dneva je v turizmu pomemben samo gost

V turizmu ni prostora za politična nestrinjanja in to lepo dokazujejo odlični odnosi med Slovenijo in letošnjo državo partnerico 50. MOS-a Hrvaško. Državi sta na petkovi poslovni delavnici Sell Croatia dokazali, da je v turizmu ob koncu dneva pomembno samo eno – gost. Dogodka se je udeležilo 18 hrvaških in 25 slovenskih podjetij. Raziskovali so načine, kako še povečati rast in gradili ter nadgrajevali že tako dobre poslovne odnose.

Šolska ministrica obiskala svoje zlate nagrajence

»V veselje mi je, da smo tukaj v stičišču, ki povezuje znanje, znanost, inovativnost in gospodarstvo. In prav to je razlog, zakaj Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira tovrstne projekte in podpirali jih bomo tudi v naprej,« je v petek na MOS-u povedala pristojna ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Ministrstvo je namreč prejelo posebno priznanje Celjskega sejma za svoj projekt Stičišče znanosti in gospodarstva, še dve podjetji v okviru stičišča pa zlati priznanji.

Z enim pritiskom do domačega žganja

Kotlarstvo Godec s.p. iz Kresnic je letošnji prejemnik zlatega ceha Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Družinsko podjetje je priznanje prejelo za unikatni destilacijski kotel. »Naša glavna dejavnost je izdelava destilacijskih kotlov, od čisto navadnega, do avtomatskega oziroma računalniško vodenega, kot je ta, kjer samo pritisneš na gumb in se vse naredi namesto tebe,« razlaga lastnik Marko Godec.

MOSovi podjetni talenti: Aktivna lesena gobica za zdravo otroško hrbtenico

Črnomljan Sebastjan Štarkel iz podjetja StarkMAT, Sebastjan Štarkel s.p., je lani razvil prvi aktivni stol za otroke Mushy. »Verjamemo, da je nujno začeti skrbeti za hrbtenico čim prej. Zato smo razvili stol za aktivno sedenje, ki omogoča otrokom zdrav celostni razvoj,« pravi Štarkel. Stol ima obliko mušnice, uporabljajo pa ga lahko že najmlajši. Štarkel se je s svojim stolčkom uvrstil na drugo mesto med letošnjimi MOSovimi podjetnimi talenti.

MOSovi podjetni talenti: Z rdeče zeleno terapijo do zdravega »lenega« očesa

Med MOSovimi podjetnimi talenti je tudi Žan Menart iz podjetja Smart Optomery d.o.o., ki je ob podpori prijateljev in specialistov očesne klinike v Ljubljani razvil prvo terapijo za otroke z lenim očesom Amblyoplay. Ime je dobila po ambliopliji, medicinskemu izrazu za slabovidnost v enem ali včasih obeh očesih. Amblyoplay je prejel priznanje za prvo mesto med letošnjimi MOSovimi podjetnimi talenti.

   

Celjski sejem d.d. - Tel: +386 3 54 33 000 -  Email: [email protected]  -  Spletna stran: http://www.ce-sejem.si


Če ne želite več prejemati e-CE novic našega podjetja, se lahko odjavite s seznama. Sporočilo lahko posredujete tudi vašim prijateljem. Sporočilo ste skladno s 45a. členom Zakona o varstvu potrošnikov prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh www.ce-sejem.si, na osnovi telefonske prijave, na podlagi priporočila, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji podjetja Celjski sejem d.d..