16. februar 2017:

Vse o kavi ta vikend na celjskem sejmišču – Odlična kava v družbi kulinaričnih dobrot slovenskih regij

Različne kave in načini priprave, najboljša oprema za pripravo odlične kave za ljubitelje in profesionalce, praktični nasveti in predavanja mojstrov iz Italije in Slovenije bodo ta vikend zaznamovali dogajanje na 2. Festivalu kave Slovenija. Na svoj račun bodo prišli tudi tisti, ki kave ne pijejo, saj bodo lahko izbirali med bogato ponudbo čajev in drugih toplih napitkov ter vsega, kar potrebujemo za njihovo pripravo. Da obiskovalci ne bodo lačni in žejni pa bo na 2. Festivalu hrane in pijače Kulinart, ki bo potekal sočasno v drugem delu dvorane K, poskrbelo še več kot 70 ponudnikov lokalno pridelanih dobrot.

Predsednik tržaškega združenja proizvajalcev in trgovcev s kavo (Trieste Coffee Association), ki je partner festivala kave, Fabrizio Polojazpravi, da nas do popolnosti loči 30 sekund. Pravzaprav 25 za pripravo in še pet, da ta priljubljeni črni napitek popijemo. In še veliko več skrivnosti odlične priprave kave nam bo s svojimi stanovskimi kolegi razkril ta vikend na celjskem sejmišču. Med drugim se bo mogoče podučiti o pripravi kave na ekspreso način, kako pripraviti italijanski kapučin in kakšne umetnine je mogoče ustvariti v peni (latte art).

O knjigi Kava – Čarobni napoj in še o čisto svežih vtisih s kolumbijskih plantaž bo spregovoril etnolog in antropolog dr. Božidar Jezernik. V začetku februarja se je namreč dr. Jezernik mudil v Kolumbiji, kjer je obiskal tudi nekaj kavnih plantaž. Kolumbijska kava je slovela kot kava najboljše kakovosti. Zaradi ugodnih geografskih pogojev so bili kolumbijski pridelovalci kave dolgo časa izredno uspešni tudi po količini pridelka, saj so bili domala do konca 20. stoletja po količini samo za Brazilijo. Uspešen vstop Vietnama na kavni trg sredi devetdesetih let je tako rekoč čez noč marsikaj postavil na glavo. Kolumbijski pridelovalci so močno zmanjšali količino pridelka, večjo pozornost pa namenili trženju kavne kulture.

Čeprav po povprečni porabi kave letno na prebivalca v Sloveniji (3,5 kilograma) ne zaostajamo veliko za Italijo (pet kilogramov), je zaostanek večji v sami kulturi pitja. V Celjskem sejmu so prepričani, da lahko s festivalom kave dvignejo raven ter pitje kave spremenijo v spoštljiv obred in posebno izkušnjo.
 

Sašev istrski piknik in otroška ustvarjalnost z Emiljo Pavlič …

Na 2. festivalu hrane in pijače Kulinart bodo obiskovalci lahko izbirali med različnimi mesninami, olji, siri in mlečnimi izdelki, v ponudbi bodo med in medeni izdelki, različne vrste moke in kruha, testenine, piškoti in druge sladke dobrote, čaji, sokovi, likerji, zelišča, različni izdelki iz čilija, marmelade, kompoti in druge domače vložnine. Predstavili se bodo vinarji, ponudniki piva in kmetije vseh slovenskih regij. V ponudbi bo unikatna uporabna keramika za vino in jedi, unikatni leseni izdelki, pladnji, krožniki, sklede in jedilni pribor.

V KULINARTovi kuhinji bo v soboto Ana Žontar Kristanc kuhala špagete z okusom kranjske klobase, v nedeljo pa bodo obiskovalci lahko uživali v Saševem istrskem pikniku. Sašo Miljuševič, zmagovalec MasterChef Slovenija 2015 bo pripravil piščančja jetrca »zarolana« v istrsko panceto na žaru,  karamelizirano čebulo in zeliščno polento.Najmlajši obiskovalci, pa tudi njihovi starši, pa bodo zagotovi veseli kuharskega druženja z Emilijo Pavlič, kuharico in strokovnjakinjo za zdravo prehrano, avtorico nagrajenih kuharskih knjig za družine in otroke.
 

V vsakem vremenu, brez vstopnine in parkirnine

Festivala bo v dvorani K celjskega sejmišča mogoče obiskati v soboto, 18. februarja, med 9. in 19. uro, v nedeljo, 19. februarja, pa med 9. in 17. uro. Vstop je prost. V Celjskem sejmu bodo znova poskrbeli za zabavo najmlajših obiskovalcev, ki bodo lahko uživali na velikih napihljivih igralih.