13. marec 2017:

Pomladne sejme in ApiSlovenija v treh dneh obiskalo več kot 21.000 obiskovalcev

Tri spomladanske sejme Flora, Poroka, Altermed in 40. dneva čebelarstva v Celju ApiSlovenija je v treh sejemskih dneh od 11. do 13. marca 2016 obiskalo več kot 21.000 obiskovalcev, kar je podobno kot leto prej. Sejemsko dogajanje si je prislužilo tudi odlične ocene obiskovalcev, ki tudi v visokem deležu (75,8 %) napovedujejo ponoven obisk v letu 2018. Med čebelarji, ki so sejmišče obiskali zaradi ApiSlovenije, je ta delež še višji (85,9 %).

Obiskovalci spomladanskega sejemskega trojčka so bili zelo zadovoljni s sejemskim dogajanjem, saj jih je več kot 88 % sejme ocenilo z najvišjima ocenama 4 in 5 (na 5-stopenjski lestvici). Svoj ponovni obisk v prihodnjem letu je že napovedalo več kot tri četrtine anketiranih obiskovalcev, praktično vsi preostali pa ta trenutek še ne vedo oz. menijo, da je še prezgodaj za potrditev obiska tudi v marcu 2018. Tudi obiskovalci ApiSlovenija so bili zadovoljni s predstavljeno ponudbo, saj jih je več kot 92 % navedlo, da je obisk sejmišča izpolnil njihova pričakovanja.

Prva analiza rezultatov raziskave, ki jo med razstavljavci in obiskovalci sejmov redno pripravlja organizator, med drugim še kažejo, da je skoraj 60 % razstavljavcev na sejmih Flora, Poroka in Altremed svoj nastop na sejmih ocenilo za uspešen, 25 % celo za zelo uspešen. Največ razstavljavcev je kot razlog sodelovanja na sejmih navedlo promocijo podjetja kot celote. Več kot polovica razstavljavcev je že odločenih, da sodelujejo tudi na sejmih prihodnje leto.

O samooskrbi, potencialu industrijske konoplje, cvetličnih in poročnih trendih ter pomenu slovenskega čebelarstva

Tridnevno sejemsko dogajanje je poleg bogate sejemske ponudbe razstavljavcev prineslo številne aktualne razprave in predavanja največjih strokovnjakov svojega področja. Udeleženci posveta Ali je samooskrba modni hit, tržna priložnost ali nujna aktivnost prihodnosti?, ki ga je na sejmu Altermed pripravil Ekoci - Eko Civilne iniciative Slovenije s partnerji, so med drugim opozorili, da bi lahko bili veliko bolj samooskrbni, če bi se naučili jesti lokalno in sezonsko hrano.

Predsednik upravnega odbora Zadruge Konopko, ki je skupaj z mednarodnim Inštitutom ICCANA pripravilo mini konferenco o kanabinoidih v prehrani in zdravstvu, David Geršak je med drugim razložil, da v Sloveniji znamo izkoristiti zgornji del rastline, medtem ko nam steblo v celoti ostaja neizkoriščeno. »Druge evropske države to znajo bistveno bolje izkoristiti in se izdelki ali polizdelki iz konopljinega stebla uporabljajo v papirni, avtomobilski in gradbeni industriji. Tu je manjko, kjer mislim, da bi morala naša država bistveno več narediti,« je pojasnil Geršak.

Medtem ko se moramo na področju izkoriščanja potenciala industrijske konoplje še veliko naučiti, pa se od slovenskih čebelarjev učijo mnogi. »Čebele ne poznajo meja, verskih in rasnih razlik in tega se držimo tudi mi v čebelarstvu,« je o čebelarskih praksah na Irskem v okviru 4. Mednarodne konference čebelarskih organizacij dejal Irec Philip McCabe, sicer predsednik Svetovne čebelarske organizacije Apimondia. Ob tem je dodal, da so se irski čebelarji od slovenskih veliko naučili. Tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strnišaje v uvodnem nagovoru na uradni otvoritvi jubilejnega 40. ApiSlovenija poudarila, da čebele združujejo Slovence in povezujejo svet. Predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar je ob tem izrazil hvaležnost slovenskim čebelarkam in čebelarjem, da so slovensko čebelarstvo ponesli v svetovni vrh. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je med drugim izpostavil, da je ena ključnih nalog v katero bo v prihodnjih tednih in mesecih usmerjenih veliko naporov, uspešna kandidatura za pridobitev svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia 2021 v Celje.

Na sejmišču sicer ni manjkalo različnih šopkov in cvetličnih aranžmajev, ki so razveseljevali obiskovalce. Prekaljeni slovenski cvetličarski mojstri in perspektivni mladi cvetličarji, ki so na državnih tekmovanjih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev dokazali, da imajo velik potencial, so poskrbeli, da so si obiskovalci v lepoti njihovih izdelkov spočili oči. Kot pravi Simon Ogrizek, predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki je pomemben partner in sooblikovalec sejma Flora, so pomladni trendi na področju šopkov in aranžmajev v znamenju preganjanja zime. »Cvetličarski trendi pomladi so trendi pastelnih in pestrih barv, saj smo po zimi navadno željni pestrosti in barvne zanimivosti. Rožnata, oranžna, rumena - zlasti v času velike noči, pa tudi modrikasta. To se vse barve, ki jih spomladi radi vidimo in ki prinesejo igrivost.«

Več o pisanem sejemskem dogajanju v foto- in videogaleriji sejmov.

V aprilu najprej Mednarodni Industrijski sejem, 22. aprila pa še kulinarična festivala

Po uspešnem marčnem sejemskem dogajanju bo na celjskem sejmišču znova živahno od 4. do 7. aprila, ko bo Mednarodni Industrijski sejem, za katerega v Celjskem sejmu beležijo izjemen odziv razstavljavcev. Razstavnim površinam so namenili še dve dodatni sejemski dvorani, zato bo sejmišče v celoti polno, s čimer bo sejem največji doslej. Razstavljavci napovedujejo številne novosti, predvsem pa bo v Celju mogoče videti več milijonov evrov vredne stroje in drugo opremo za učinkovito industrijsko proizvodnjo.

V drugi polovici aprila – v soboto, 22. aprila 2017 – pa bo mogoče na celjskem sejmišču obiskati 2. Festival sira, olj, vina in rib ter 2. Festival palačink in cesarskega praženca.