10. april 2017:

Mednarodni Industrijski sejem izpolnil pričakovanja razstavljavcev in obiskovalcev – 15-odstotna rast obiska

Mednarodni Industrijski sejem je v štirih sejemskih dneh od 4. do 7. aprila obiskalo več kot 13.800 obiskovalcev, kar je 15 % več kot nazadnje, ko je sejem potekal. Sejem je prejel odlične ocene obiskovalcev in razstavljavcev, ki dodatno potrjujejo velik pomen sejma v regiji. Zelo dobre razmere v industriji pa odpirajo možnost za nadaljnjo rast sejma in še krepitev njegove vloge kot prostora, kjer se vsaki dve leti predstavijo ključne novosti in dosežki industrije ter sklene največ novega posla v regiji.

Prvi rezultati raziskave, ki jo v Celjskem sejmu redno izvedejo med razstavljavci in obiskovalci sejmov, kažejo, da je več kot 43 % anketiranih razstavljavcev potrdilo sklenitev novega poslovnega dogovora neposredno na sejmišču. Od teh jih je skoraj tretjina našla novega kupca za svoje izdelke in storitve. Več kot 97 % razstavljavcev je svoj nastop ocenilo za uspešen, tretjina celo za zelo uspešen. Skoraj 87 % razstavljavcev je že ta trenutek odločenih, da sodelujejo tudi na prihodnjem sejmu v letu 2019.

Tudi obiskovalce je sejemsko dogajanje navdušilo, saj jih je več kot 97 % navedlo, da je sejem izpolnil njihova pričakovanja. To se izraža tudi v oceni sejmov. Praktično enak delež obiskovalcev je sejmom namenilo najvišji možni oceni 5 in 4 (petico več kot 51 % vprašanih). Obiskovalci so sicer kot najpogostejši razlog obiska sejma navajali ogled sejemske ponudbe in novosti, sejem pa so obiskali, ker je sejemska vsebina povezana z njihovim delom oz. so z njimi povezani tako poslovno kot zasebno. Tretjina obiskovalcev je sejem obiskala zaradi ponudbe orodjarstva in strojegradnje, sledilo je vsebinsko področje napredne tehnologije (27 %). Zelo spodbudna pa je tudi napoved ponovnega obiska sejmov, saj je več kot 85 % obiskovalcev že odločenih, da bodo sejem ponovno obiskali.

Poleg obiskovalcev iz Slovenije so bili med obiskovalci številni tujci tako iz držav balkanskega polotoka (BiH, Črna Gora, Hrvaška, Makedonija, Romunija, Srbija) ter držav srednje in zahodne Evrope (Avstrija, Češka, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Slovaška, Švedska, Švica). Celjski industrijski sejem so obiskali tudi Japonci in Korejci.

Podeljena sejemska priznanja in razglašeni državni prvaki v varjenju

Del sejemskega dogajanja je bila podelitev tradicionalnih sejemskih priznanj. Med 20 prijavljenimi izdelki in storitvami, ki jih je na razpis prijavilo 17 podjetij, razstavljavcev na sejmu, sta si  po prepričanju strokovne komisije zlati priznanji prislužili podjetji Gorenje Orodjarna d.o.o. in Daihen Varstroj d.d.. Gorenje Orodjarna je dobila zlato priznanje v kategoriji proizvajalci za svoje progresivno orodje za preoblikovanje pločevine za izdelavo vodil za stekla v vratih avtomobila, Daihen Varstroj pa v kategoriji zastopniki za Synchro Feed GMA varilno opremo. V kategoriji proizvajalcev je srebrno sejemsko priznanje prejme podjetje EMO - Orodjarna d.o.o., bronasto pa Kovinoplastika Povše d.o.o.. V kategoriji zastopniki je srebrno sejemsko priznanje prejelo podjetje Topomatika d.o.o., bronasto pa KMS d.o.o..

Na sejmu je med drugim potekalo tudi 5. državno prvenstvo varilcev, ki so ga s pomočjo pokroviteljev organizirali Društvo za varilno tehniko Maribor, Sindikat SKEI Slovenije ter Celjski sejem. Udeležilo se ga je 21 tekmovalcev, ki so se pomerili v dveh postopkih varjenja. V varilnem postopku MAG, kjer je tekmovalo 10 varilcev, se je najbolje odrezal Hazim Hodžić iz Instituta za varilstvo Ljubljana. V varilnem postopku TIG, kjer se je pomerilo 11 varilcev, pa je prvo mesto osvojil Dževad Ikanović iz podjetja DBSS d.o.o.. Ob tej priložnosti so Društva za varilno tehniko Krško, Ljubljana, Maribor in Celjski sejem podelili še priznanje za življenjsko delo. Za strokovno delo in prizadevanje za razvoj varilske stroke v Sloveniji in njene prepoznavnosti v mednarodnem prostoru ga je prejel prof. dr. Inoslav Rak.

Oglejte si bogato sejemsko dogajanje tudi v foto- in videogaleriji.

Na celjskem sejmišču aprila sledita dva kulinarična festivala, maja avto-moto-logo četverček

V soboto, 22. aprila, bodo na celjskem sejmišču na svoj račun prišli vsi ljubitelji dobre domače hrane in pijače. Celjski sejem pripravlja 2. Festival sira, olj, vina in rib ter 2. Festival palačink in cesarskega praženca. Festivala bo mogoče obiskati od 9. do 17. ure, vstop je prost.

Sejemsko pa bo sejmišče znova obarvano od 18. do 21. maja, ko Celjski sejem organizira štiri strokovne avto-moto-logistične sejme, med katerimi dva praznujete okrogli jubilej. Pripravili bodo 20. sejem Avto in vzdrževanje in 10. sejem Gospodarska vozila. Tudi sejem Moto boom bo doživel svojo 12. ponovitev. Sejemsko dogajanje pa bo zaokroževal še mednarodni sejem Logistika - na novo zasnovan sejem celotne logistike oskrbovalne verige od dobaviteljev do končnega kupca.

Skupaj s partnerji bodo v Celju poskrbeli tudi za aktualno strokovno in atraktivno, adrenalinsko dogajanje za splošno javnost. Infrastruktura celjskega sejmišča namreč poleg kakovostnih sejemskih dvoran in zadostnega števila parkirnih mest v neposredni bližini obsega tudi obsežne zunanje razstavne površine. Te omogočajo številne spremljajoče aktivnosti, ki jih javnost na takih sejmih pričakuje. Del letošnjega sejemskega dogajanja bo tako off road show, kjer bodo gostili voznike vseh starostnih skupin. Ureditev in vodenje dirkališča bo potekalo pod vodstvom Motokros akademije Saša Kraglja. Za spektakel bodo poskrbeli vozniki z motokros in enduro motorji. Po isti off road stezi pa se bodo lahko popeljala tudi gospodarska vozila.