15. maj 2012:

Podeljena priznanja za energetsko učinkovite objekte v Sloveniji 2012

Na letošnji razpis »Iščemo energetsko učinkovite objekte v Sloveniji 2012« so v uredništvu priloge Moj dom prejeli 13 prijav, od tega osem v kategoriji stanovanjskih in pet prijav v kategoriji poslovnih objektov. Komisija pod vodstvom Franka Nemca, direktorja Agencije za prestrukturiranje energetike (APE), je letos podelila pet priznanj, in sicer dve priznanji v kategoriji zasebnih stanovanjskih hiš in tri priznanja za poslovne oziroma turistične objekte. Priznanja, ki jih od leta 2007 podeljuje Dnevnikova priloga Moj dom v sodelovanju s Celjskim sejmom in Eko skladom, so bila danes na celjskem sejmišču podeljena v okviru uradne otvoritve štirih sejmov Energetika, Terotech-Vzdrževanje, Eko ter Varjenje in rezanje.

Kratka predstavitev prejemnikov letošnjih priznanj

Kategorija: nove stanovanjske hiše

1. ANDREJA in JOŽE ŠMID, Dol pri Hrastniku

Stanovanjska hiša je zasnovana in izvedena celovito ter jo odlikuje nizka energijska poraba, ki jo hiša dosega z dobro toplotno zaščito iz naravnih materialov in z učinkovitim prezračevanjem z rekuperacijo toplote odpadnega zraka. Ogrevanje in priprava tople vode potekata s toplotno črpalko zemlja–voda, kar je vsekakor zelo primerno za pasivne objekte.

2. JARIS hiša, Vodice

Hiša je zasnovana in izvedena celovito, odlikuje jo nizka poraba energije, ki jo dosega z dobro toplotno zaščito iz materialov na osnovi lesa za vse elemente ovoja. V hišo je vgrajen prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote odpadnega zraka. Za ogrevanje in pripravo tople vode uporabljajo toplotno črpalko. Hiša ima vgrajen tudi sistem za zbiranje deževnice za zalivanje vrta in pranje avtomobilov.

Kategorija: poslovni oz. turistični objekti

1. EUTRIP, Mladinski hotel Punkl, Ravne na Koroškem

Hotel je zasnovan in izveden celovito, v nizkoenergijski tehnologiji z izračunanim PHPP 23 kWh/m2 na leto, s prezračevanjem in hlajenjem s klimatizacijsko napravo z rekuperacijo toplote odpadnega zraka. V hotelu imajo vgrajen tudi nadzorni sistem za porabo energije. Ogrevanje in priprava tople vode potekata s toplotno črpalko zrak–voda. Pri gradnji je v največji možni meri uporabljen les, in sicer tako za masivno križno lepljene stene, strešno konstrukcijo, spuščene strope kot za stenske, talne in fasadne obloge. Prav tako je tudi pohištvo izdelano iz masivnega lesa.

2. PC RADLJE, Gozdna vila MARI, Radlje ob Dravi

Vila Mari je zasnovana in izvedena v nizkoenergijski tehnologiji s centralno napravo za prezračevanje in rekuperacijo toplote odpadnega zraka. Ogrevanje in priprava tople vode potekata s kotlom na lesne pelete, torej z obnovljivim virom energije.

3. PROTIM RŽIŠNIK-PERC, poslovni objekt CUBIS, Šenčur

Poslovna zgradba je zasnovana kompleksno v nizkoenergijski tehnologiji z dobro izrabo naravne svetlobe. V poslovni stavbi je urejen prezračevalni sistem z rekuperacijo odpadnega zraka, centralni nadzorni sistem za energetske sisteme. Ogrevanje je s kondenzacijskimi kotli na zemeljski plin. Na strehi objekta je sončna elektrarna.

Foto: arhiv Dnevnikove priloge Moj dom

Še več informacij o natečaju:

Energijsko učinkoviti objekti 2012: poslovne zgradbe

Montažne in skeletne hiše so čedalje bolj priljubljene

Kateri bo energijsko najbolj učinkovit objekt leta 2012