17. maj 2012:

Varilci prepuščeni lastni iznajdljivosti

»Edina rešitev je v tem, da se pri nas poveča dodana vrednost v proizvodnji, kar se lahko zgodi le, če bomo delali na višjem nivoju,« o rešitvah iz krize na področju varilstva pravi izr.prof.dr Ivan Polanjar, v.d. predsednika Zveze društev varilnih inženirjev Slovenije. Pravi, da je Slovenija v samem vrhu glede števila izobraženih varilcev, a da delovne sile pri nas primanjkuje, saj najdejo boljše priložnosti v tujini. »Ne gre le za varilce, tako je tudi z višje izobraženimi strokovnimi kadri,« je povedal na današnjem dnevu varilne tehnike v okviru sejemskega četverčka. Spodbudno za stroko pa je dejstvo, da se je sejem Varjenje in rezanje skozi leta uveljavil in kljub kriznim razmeram se število razstavljavcev ni zmanjšalo.

Jutri bodo na sejmišču v strokovnem znanju tekmovali varilci, na današnjem srečanju pa so spomnili na dejstvo, da je bil ob koncu 80-ih let velik del slovenske kovinsko predelovalne industrije po inovacijah, razvojnih dosežkih in izdelovalnih tehnologijah na ravni nemške industrije, kar pomeni, da je bila ta industrija skupaj z varilsko stroko dobra. Po besedah Polajnarja je samo zato lahko kljub vsem mogočim pretresom preživela in z njo tudi varilska stroka. Meni, da je največja primerjalna prednost slovenske varilske stroke v nadpovprečnem potencialu ljudi, saj se spopadajo z reševanjem problemov, ki se jim drugi raje izognejo.

Dan varilne tehnike je osrednji dogodek na katerem se srečajo strokovnjake varilske stroke, kjer ne izmenjujejo le izkušenj, ampak  se tudi informirajo o področjih dela. »Stroka se ves čas prilagaja razmeram, je pa dejstvo, da nimamo strategije in pomoči s strani vlade in da smo prepuščeni samim sebi in neverjetnemu entuziazmu kolegov, ki delajo v nemogočih razmerah,« je bil kritičen.