15. marec 2012:

Konec tedna na celjskem sejmišču FLORA, POROKA, ALTERMED in ApiSlovenija

 

V Celju bodo v petek, 16. marca, ob 9. uri vrata odpri sejmi FLORA, POROKA, ALTERMED in največje srečanje čebelarjev ApiSlovenija. V treh sejemskih dneh si bo mogoče ogledati ponudbo skoraj 420 razstavljavcev iz Slovenije in tujine. Že prvi sejemski dan se bo na sejmišču dogajalo veliko zanimivega. Med drugim bomo izvedeli, kdo so najboljši mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji, kdo se je najbolje odrezal na nagradnem natečaju Eko-paket, ter na pot pospremili Štafeto semen Oskrbimo.si.

Eko civilna iniciativa Slovenije obiskovalce sejmov in slovensko javnost vabi, da aktivno sodelujejo pri ustvarjanju sedanjosti in prihodnosti. Namen Štafete semen Oskrbimo.si jeozaveščanje in izobraževanje o pomenu avtohtonih, domačih, tradicionalnih in ekoloških semen kot o kulturnem in narodnem bogastvu, ki se prenaša iz generacije v generacijo in omogoča preživetje slovenskega naroda v danih razmerah na slovenski zemlji, sporočajo pobudniki. Podrobnosti štafete, katere del bo tudi izmenjava semen in sajenje, bodo predstavili na jutrišnji okrogli mizi ob 13. uri v Mali kongresni dvorani Celjskega sejma.

Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave prvi sejemski dan pripravlja predavanje o slovenski pridelavi zelenjave, o pomenu okrasnega vrtnarstva za slovenski turizem pa bo govora v okviru posveta Združenja pridelovalcev okrasnih rastlin Slovenije, kjer bodo pozornost namenili tudi predstavitvi blagovne znamke »Pridelano v Sloveniji«.

O pomenu naravne hrane, pripravljena iz ekoživil za zdravi trajnostni razvoj, bodo obiskovalcem sejmov spregovorili tudi otroci in mentorji ekovrtcev in ekošol. V sejemski dvorani D bodo pripravljali zeliščne namaze, pekli kruh iz ekološko pridelane moke ter predstavili svoja prizadevanja za zdrav življenjski slog. V ekovrtcih in ekošolah poudarjajo, da so stroški ekohrane bistveno nižji kot so stroški zdravljenja, ki so posledica uživanja nezdrave hrane.

Na sejmu Altermed bomo že prvi sejemski dan izvedeli tudi rezultate dveh nagradnih natečajev. V okviru natečaja Eko-paket, katerega pobudnik in podpornik je družba Tetra Pak d.o.o. izvaja pa ga v sodelovanju s programom Ekošola, se za nagrade poteguje rekordnih 282 prijavljenih izdelkov na temo odgovornega ravnanja in odlaganja kartonske embalaže za mleko in sokove. V okviru likovnega natečaja Ekošole in trgovine Rajarija na temo Moj planet je ekoplanet pa bodo podeljene nagrade najboljšim likovnim delom. Dela si bo sicer mogoče ogledati vse tri sejemske dni.

V Celju pa bomo izvedeli tudi, kdo so najboljši mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji. Mladi cvetličarji – pomerilo se bo 11 ekip - bodo postavili razstavni prostor za izdelavo cvetlične dekoracije v prostoru na temo domačnost, izdelali cvetlično dekoracijo zanj in ter se pomerili še v izdelavi v roki vezanega šopka. Vrtnarji – prijavljenih je 12 ekip - bodo uredili zunanji prostor na temo domačnost atrija. Ogledati pa si bo mogoče tudi tekmovalne izdelke mladih aranžerjev – pomerilo se bo 9 ekip -, ki bodo tekmovali na temo Evropska prestolnica kulture 2012. Tekmovanje cvetličarjev in aranžerjev šteje za državno tekmovanje Olimpijada poklicev.

Vsi tekmovalni izdelki bodo na ogled ves čas trajanja sejmov v sejemski dvorani K, kjer bo tudi velika razstava cvetličnih kreacij članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS ter cvetličarske delavnice za otroke, ljubitelje in strokovnjake. Čez vikend bo pestro tudi na sejmu Poroka, saj se bodo odvile štiri modne revije, dve veliki nagradni žrebanji, obiskovalci bodo lahko izbrali najlepši poročni šopek – na ogled bo 59 poročnih šopkov slovenskih cvetličarn, ki bodo v soboto predstavljeni na posebni reviji – baletni simfoniji v režiji Igorja Jelena – Iggya.

Tridnevno sejemsko dogajanje bo sooblikovalo še največje srečanje čebelarjev ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Dogajanje bo prvič tridnevno, saj se bo v petek odvil 1. mednarodni simpozij o kranjski čebeli, na katerem ČZS pričakuje 30 strokovnjakov iz Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Romunije, Srbije, Slovaške, Španije, Turčije in ZDA. Čez vikend pa bo poleg tradicionalne mednarodne prodajne razstave, kjer čebelarke in čebelarji pred začetkom sezone nakupijo vse potrebno za čebelarjenje, ter strokovnega seminarja, ki bo v soboto posvečen zdravstvenemu varstvu čebel in varnim čebeljim pridelkom, v nedeljo pa se bodo čebelarji posvetili primerom dobrih praks, na celjskem sejmišču potekala še 2. mednarodna konferenca čebelarskih organizacij.

Sejme Flora, Poroka in Altermed je sicer mogoče obiskati med 9. in 18. uro. Odrasli bodo za vstopnico odšteli 6,00 EUR, otroci, dijaki, študenti in upokojenci pa 5,00 EUR. Z dnevno vstopnico se je mogoče brezplačno udeležiti vseh predavanj in predstavitev, ki bodo ta dan potekala na sejmišču - natančen program dnevnega dogajanja na sejmišču je dostopen na www.ce-sejem.si.