13. april 2012:

Renault Nissan Slovenija: Tudi v krizi so kupci pripravljeni zapravljati

Kar četrtina lahkih gospodarskih vozil v Sloveniji je predelanih, od tega 80 odstotkov predelav naredijo slovenski partnerji s slovenskim znanjem, pravijo pri Renault Nissan Slovenija. Pričakujejo, da bo v prihodnje delež predelav še narasel in v tem vidijo tržno nišo. Kot ugotavlja vodja odnosov z javnostmi pri omenjenem podjetju Rok Istenič, so podjetniki postali zelo strogo specializirani in to se pozna tudi pri prodaji kombijev. »Ni dovolj, da prodamo klasični kombi. Podjetniki so zelo specifični v svojih zahtevah,« je povedal na današnji novinarski konferenci v okviru sejma Gospodarska vozila.

1500 vozil lahkih gospodarskih vozil so lani prodali pri Renault Nissanu, približno enaki so cilji za letos.  Okoli 27-odstotni tržni delež brez vozil, ki jih izvozijo ali so registrirana za en dan, imajo po besedah Isteniča na našem trgu. 11 predelovalcev vozil ima pogodbo z Renault Nissan in so opravili zahtevne teste in standarde naročnika. Predelujejo izključno za slovenski trg, potencial pa vidijo tudi v izvozu na tuje trge.

Istenič je komentiral še prodajo električnih vozil. Na Kangooja Z.E., ki ga že prodajajo v tujini in je doživel velik uspeh, bodo slovenski kupci morali še počakati. »Trenutno pogoji v okolju niso pravi. Renault je pri tem zelo jasen in električne avtomobile na trg pripelje šele, ko je čas pravi. Na slovenskem trgu infrastruktura še ni dovolj široka, subvencije so za podjetja še neprimerna, saj se morajo podjetniki zavezati, da avta ne bodo prodali tri leta in podobno. Kangoo bo pri nas najverjetneje drugo leto,« je pojasnil Istenič. Istočasno bodo na našem trgu verjetno ponudili težko pričakovanega štirikolesnika Renault Twizya. »Čeprav je kriza, je cel kup kupcev, ki so pripravljeni zapravljati. Twizy je na tujih trgih pokazal ravno to,« je še dejal.