Celje je z današnjim odprtjem jubilejnega sejma MOS za šest dni postalo poslovno stičišče slovenskih in tujih podjetnikov, obrtnikov pa tudi politikov. Po sejmišču se je sprehodil tudi slovenski premier dr. Miro Cerar, ki je sejem danes tudi uradno odprl. Poudaril je, da ga zelo veseli uspeh letošnjega MOS-a, sodelovanje s Hrvaško v obliki partnerstva na sejmu pa, da daje novo dimenzijo, že prej uspešnemu sodelovanju.

»Kazalci v gospodarstvu so dobri, sodelujoči na MOS-u to potrjujejo in verjamem, da bo tudi letošnji sejem prinesel veliko novih oblik sodelovanja med našimi podjetniki in podjetniki v tujini,« je dejal Cerar, ko se je ustavil na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kamor je ministrstvo za slab teden preselilo svoje delovne prostore. »Vlada bo še naprej na vse načine podpirala tako malo kot srednje gospodarstvo kot gospodarstvo v celoti. Še naprej bomo nadaljevali internacionalizacijo gospodarstva Slovenije. V Slovenijo vabimo investitorje, ki imajo dobre poslovne modele in pa seveda zaposlitve za naše ljudi,« je še dodal.

Premier dr. Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta se pri obhodu sejma dotaknila tudi aktualnih tem, velikih naložb, kot sta drugi tir in Magna. »Včeraj so nekako odpadle zadnje ovire za veliko investicijo Magne, za katero si že od leta 2015, ko je SMC pripeljal to idejo, prizadevamo tudi v vladi.« V času, ko se gospodarstvo odpira, se odpirajo tudi nove priložnosti za velike investicije, kljub temu pa je država razdeljena na dva pola. Premier si v prihodnje želi več sodelovanja in čim manj metanja polen pod noge. Glede drugega tira je Cerar odločen in jasen: »Če ne bomo po vseh teh desetletjih drugega tira končno začeli graditi in zgradili, nas bodo druge države prehitele.«

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zadnji nekaj let v času sejma MOS posluje na celjskem sejmišču. S tem želi svoje delo in aktivnosti približati obiskovalcem in predvsem gospodarstvenikom. Na razstavnem prostoru ministrstva so prisotni predstavniki ministrstva in različnih direktoratov kot tudi minister Zdravko Počivalšek. »Imel bom čas za direktno komunikacijo z gospodarstveniki. Letos pa sem še posebej vesel, da je naša država partnerica Hrvaška, ki je za nas četrti največji gospodarski partner. Je tudi država kamor največ investiramo in z njo dobro sodelujemo tudi na področju turizma To je temelj reševanja vseh, tudi najtrših orehov v odnosih med državama,« je izpostavil minister Počivalšek.