Sodobna družba je v intenzivnem prehodu v brezogljično, zeleno in trajnostno usmerjeno družbo. »Projekt Edison se je rodil iz poskusa razumevanja vsega tega, kar je pred nami. Na drugi strani pa iz ene rotarijske drže in prvobitne človeške potrebe po pomaganju pomoči potrebnim z veliko družbeno odgovornostjo in z legitimnimi in transparentnimi interesi,« o ideji za omenjeni projekt pravi dr. Iztok Seljak, Edison koordinator, predsednik poslovnega odbora podjetja Hidria in dolgoletni rotarijec.

Projekt Edison – Eco Driving  Innovative Solutions and Networking je inovativna platforma za zeleno mobilnost prihodnosti. V projektu je zbranih več kot 40 strateški partnerjev, podjetij, raziskovalnih institucij, občin in rotary klubov. Z njim Slovenija pospešeno razvija model učinkovitega prenosa dostopnih in uporabniku prijaznih tehnologij zelene mobilnosti na trgu. V okviru Dnevov rotarijskega prijateljstva za rast lokalnih ekonomij na 50. MOS-u so predstavili projekt Edison eCity in eCelje, s katerim v slovenske občine vpeljujejo celovit koncept elektromobilnosti. Mestna občina Celje je na tem področju primer dobre prakse, trenutno ima 10 električnih polnilnic, v pol leta naj bi jih odprla še 30, v občinski vozni park pa prvič uvaja električna vozila. Obiskovalci sejma MOS lahko sicer vse dni sejma na sejmišču preizkušajo električna vozila, na sejem pa se lahko od petka do nedelje pripeljejo tudi z električnim avtobusom.

Projekt Edison je sicer nastal na podlagi že prej uspešno izvedenih projektov, Zelene Balkanike, Zelene Keltike in Adriatike. So plod sodelovanja Rotary kluba Idrija, Rotary Distrikta 1912 Slovenija in Summit 100 (Business Leaders of South East Europe). Gre za koncept elektrifikacije 2400 kilometrov avtocest, ki vključuje vzpostavitev e-car sharinga v glavnih mestih in e-bus povezav med glavnimi mesti. Kot je v svojem nagovoru izpostavil zunanji minister Karl Erjavec, se Slovenija s projektom Edison uvršča med najbolj inovativne države na svetu. Dr. Iztok Seljak pa je izpostavil, da se bo z njim uvrstila med referenčne države na področju zelene mobilnosti v Evropi in po svetu.

Projekt Edison bo še večje pozornosti na MOS-u deležen v soboto, ko se na temo projekta med drugim obetata konferenca, kjer bodo projekt podrobneje predstavili, lansirali eCelje ter orisali ciljne vodilne pozicije regije v e-mobilnosti in okrogla miza na temo trendov razvoja na področju zelene mobilnosti. Na sobotnem dogajanju pričakujejo tudi evropsko komisarko za promet mag. Violeto Bulc.