Tudi na letošnjem 50. MOS je pozornost namenjena mobilnosti, zlasti električni. Prihodnost gre v smer električnih vozil, a se zgodba tu ne ustavi. Vsa predvidevanja kažejo, da bo treba spremeniti razmišljanje tudi o lastništvu vozila. Vsi modeli množične ekonomije namreč prednost dajejo najemu pred lastništvom. Tako se je rodil nov model poimenovan car-sharing.

Na MOS-u lahko preizkusite električna vozila. Koordinator je Petrol, ki tudi pospešeno gradi omrežje hitrih električnih polnilnic. »Petrol koordinira in organizira najem električnih vozil na MOS-u, izvajamo testne vožnje in svetujemo obiskovalcem,« pove Valentin Križan iz oddelka za razvoja električne mobilnosti v Petrolu. »Petrol ponuja električne polnilnice, pa tudi poslovni najem električnih vozil za občine,« Petrolovo trajnostno poslanstvo še razlaga Križan.

Slovenija je glede na razmerje števila polnilnih postaj na kilometer ceste, med najvišje uvrščenimi državami v Evropski uniji, tako da ponuja odlično priložnost za uporabo električnih vozil. Razdalje med kraji so razmeroma majhne in tudi povprečni dnevni tranziti so veliko pod zgornjo mejo dosega električnih avtomobilov.

Na sejmu ponujajo kratkoročen najem in preizkus električnih vozil znamke BMW, Volkswagen in Renault. Ta vozila imajo popolnoma električen pogon, kar pomeni, da za svoje delovanje ne porabljajo fosilnega goriva. »Na sejmu je interes različen. Nekateri električna vozila že poznajo, drugi se zanimajo neposredno za nakup, tretji pa se z elektronsko mobilnostjo šele spoznavajo,« zanimanje obiskovalcev na sejmu opisuje Križan.