Slovenija in Črna gora bosta odslej še intenzivneje sodelovali na finančnem oziroma bančnem področju. Slovenska SID banka in črnogorski Investicijski razvojni fond sta na 50. MOS podpisali sporazum, s katerim bosta poglobili sodelovanje na področju razvojnega in izvoznega financiranja.

»Naša želja je, da ta sporazum pokaže osnovo za sodelovanje med obema državama, obema gospodarstvoma in seveda možnosti za nadaljnji razvoj tako cele regije kot malega gospodarstva, ki je tema tudi letošnjega MOS v Celju,« je ob podpisu sporazuma povedal mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke. »Črna gora je prijateljska država. Gospodarstvi Slovenije in Črne gore že vrsto let sodelujeta in na tej osnovi skušamo narediti tisto, kar bo našim in črnogorskim podjetjem omogočilo razvoj, Črni gori pa tudi čim hitrejši vstop v Evropsko unijo,« je še dodal Svilan.

S podpisom sporazuma je zadovoljen tudi dr. Zoran Vukčević, predsednik odbora direktorjev Investiciono-razvojnega fonda Črne gore: »Tisto kar je pomembno za naše in slovenske podjetnike je, da bo sporazum omogočil neke nove dimenzije sodelovanja in uvajanje nekih novih instrumentov, ki bodo predvsem našim podjetnikom omogočili, da se lotijo novih razvojnih projektov.«

Sporazum o sodelovanju bo nadgradil dosedanje intenzivne stike na področju vzpostavljanja razvojnega sistema, sistema financiranja in zavarovanja mednarodnih gospodarskih poslov v Črni gori ter skupnega financiranja projektov na domačih in tretjih trgih. SID banka bo investicijsko-razvojnemu skladu Črne gore pomagala tudi pri včlanjevanju v mednarodne forume in nudila potrebno podporo na področju korporativnega upravljanja, kot so organizacija, strategija, produktni splet, IT, ipd.

Podpisa sporazuma sta se udeležila tudi slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter črnogorska ministrica za ekonomijo Dragica Sekulić.