»Mormo spravit te Slovence mal naokol,« v šali pove Eva Ganter iz Centra za idrijsko dediščino. Idrija je slovenski diamant, ki pa po mnenju nekaterih še ni zbrušen do potankosti, zato regija ponuja ogromno možnosti za turistični razvoj. S svojimi največjimi znamenitostmi so se danes predstavili na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na MOS-u.

»Na sejem smo prišli v sklopu Centra za idrijsko dediščino, predstavljamo pa vse svoje vpise v Unescovo svetovno dediščino,« svoje delo razlaga Eva Ganter. Na stičišču predalpskega in dinarskega sveta se skrivajo rudnik živega srebra, geopark, žlikrofi in pa seveda vsem dobro znana idrijska čipka. »Danes je z nami jamski škrat Perkmandlc iz rudnika živega srebra, ki predstavlja Antonijev rov in topilnico te težke kovine. Na MOS-u nas spremljata tudi Tonček in Živa iz geoparka, ki je prav tako vpisan med Unescovo svetovno dediščino,« še pove Ganterjeva.

Na razstaven prostoru so pripravljali tudi idrijske žlikrofe: »Obiskovalci so lahko preizkusili žlikrofe z bakalco iz jagnjetine in iz tartufov.« Gantarjeva obisk sejma ocenjuje kot uspeh, saj je vsak obiskovalec, ki so mu uspeli predstaviti vsaj delček te zgodbe, dopolnil sestavljanko končne slike uspeha »MOS je odlična priložnost, da obiščemo še drugo polovico Slovenije, saj res nismo oddaljeni več kot poldrugo uro vožnje z avtomobilom.«