»V veselje mi je, da smo danes tukaj v stičišču, ki povezuje znanje, znanost, inovativnost in gospodarstvo. In prav to je razlog, zakaj Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira tovrstne projekte in podpirali jih bomo tudi v naprej,« je danes ob obisku MOSa povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Ministrstvo je namreč prejelo posebno priznanje Celjskega sejma za njihov projekt Stičišče znanosti in gospodarstva, ki že drugo leto poteka na MOSu. Zlati priznanji pa sta prejeli podjetji SkyLabs in Saving, katerih izdelke si je mogoče ogledati v stičišču.

»To priznanje nam daje neko nadaljnjo spodbudo, motivacijo, da bomo lahko dosegali še boljše rezultate in bili še bolj učinkoviti v krajšem času,« pravi direktor podjetja SkyLabs Tomaž Rotovnik. Zlato priznanje so prejeli za satelitsko platformo NANOsky I. »Gre za prvo priznanje, ki smo ga dobili, in je rezultat dela ekipe tako Univerze v Mariboru, torej Laboratorija za elektronske informacijske sisteme gospoda Iztoka Krambergerja, in pa tima podjetja Skylabs,« razlaga.

Direktorica podjetja Saving Tina Samardžija, ki je prejelo zlato priznanje za izdelek Savvy EKG, je povedala, da se ga trudijo pripeljati do slovenskih uporabnikov. Prenosljiv EKG za samostojno spremljanje delovanja srca, ki ga ima lahko uporabnik s sabo vedno in povsod, se je 30 let razvijal v laboratorijih Instituta Jožefa Stefana, kasneje pa je podjetje njihov patent odkupilo. »Mi smo v izdelek verjeli in ta prototip spravili v produkt. Tega pa smo tudi oživeli in ga začeli prodajati. Potrebno je bilo res veliko truda in žrtvovanj,« razlaga direktorica. Ravno zato je hvaležna za možnost predstavitve produkta na takšnem nivoju.

»Tukaj je približno 50 inovacij, torej zbor najvišjih tehnoloških odličnosti, ki imajo ne le potencial, ampak se nekatere že tržijo. Prav v tem vidimo pomen spodbujanja tovrstnega povezovanja,« o projektu pravi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Izrazila pa je tudi željo da v taka stičišča pride čim več mladih, ki so po njenih besedah inovativni in imajo včasih nore ideje. »Ministrstvo se je zavezalo in zagotovo bomo tukaj na sejmu sodelovali tudi naprej, pa mogoče še kje drugje. Idej je veliko,« je še dodala.

Prenos tonske izjave

Izjava dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport