Trije mladi Mozirjani so se večkrat spraševali, zakaj ljudje spominov ne pustijo zaživeti na papirju. Recimo v albumu. Zakaj jih bolj ne kažejo svetu in zakaj jih nasploh premalo razvijajo. Pa so se odločili, da razvijejo aplikacijo Printee. Gre za aplikacijo, ki omogoča razvijanje fotografij in fotoknjig kar iz telefona.

»Ocenili smo, da je trenutna ponudba na trgu kompleksna, zato smo se odločili za najenostavnejši način, da razvijemo fotografije kar preko telefona. V letu dni si je aplikacijo naložilo več kot 50 tisoč uporabnikov,« je pojasnil Rok Matjaž iz podjetja 4Fun d.o.o. Fotografije lahko dodajate neposredno v aplikaciji Printee ali pa preko gumbka “Deli” iz katerekoli druge aplikacije na vašem mobilniku. Ko bo vaša zbirka popolna, z enim klikom izvedite naročilo, potrdite plačilo in fotografije so na poti. Naročila oddana do 12. ure so med delavniki odposlana še isti dan. Podobno je s fotoknjigo: naložimo aplikacijo, sledimo navodilom v aplikaciji in približno v treh, štirih korakih si lahko sami sestavimo knjigo. To nam bo vzelo kakšnih 15 minut, spomin pa bo večen. Spomin na kakovostnem, luster papirju lahko podarimo in sicer v lično oblikovani darilni škatli, nanjo pa napišemo tudi posvetilo. Plačamo po povzetju, s kartico ali preko paypala. Fotografija stane kakšnih 15 centov, fotoknjiga pa od 27,90 do 24,90 evrov, odvisno od tega koliko slik želimo imeti v njej.

V času sejma vam s kupončkom, ki ga dobite na njihovem razstavnem prostoru v hali L, priznajo 15 – odstotni sejemski popust na vse izdelke, tega pa lahko koristite v naslednjih 14 dneh po sejmu.

S sedenjem do bolj zdrave hrbtenice

»Sedenje je eden od najhujših problemov, ki jih ima človeštvo trenutno,« meni Sebastjan Štarkel, ki je s stolom Active Chair PRO postavil zdravje pred ugodje. Ta namreč spodbuja konstantno raztegovanje in krčenje mišic in na ta način utrjuje hrbet in trebušni predel.

»Začeli smo z otroškim stolčkom, s katerim smo bili že lani na podjetnih talentih. Idejo smo razvijali skupaj z inovatorjem iz Kopra, ki je razvijal drug koncept premikanja med sedenjem, in sicer za hiperaktivne otroke,« razlaga Štarkel. Koncept za ta stol pa je enak. Ko so videli, kako dobro deluje na otroke, ker jim pomaga pri drži, stabilnosti in koncentraciji, so se odločili, da naredijo enega tudi za odrasle. »Funkcionira enako. Mišice se ves čas krčijo, hrbtenica je fleksibilna. Na ta način se utrjuje hrbet in trebušni predel, ki je zelo pomemben, da lahko stojimo pokonci. Če ni mišic, skelet sedi sam nas sebi in nas zato vse boli,« pravi.

V tujini obstaja veliko gibljivih stolov, še posebej na severu, kjer delajo veliko na ergonomiji. »Ampak vsi ti stoli so narejeni z namenom udobja, ker je to lažje prodati. Nihče ne gre v tako radikalno zadevo, kjer bi ljudje sprejeli, da se bodo mučili med sedenjem. Kar pa je zdravstveno gledano dobro,« meni. Ljudje namreč želijo imeti udobje in zdravje hkrati, kar pa vedno ni mogoče. »Ljudje smo leni in na žalost rabimo take pripomočke, ki nas malo bolj spodbudijo,« trdi. Dodaja pa, da je s sedenjem potrebno začeti postopoma. »Težko je po dvajsetih letih sedenja na udobnem stolu čez noč preklopiti na nekaj čisto drugega. Delati začnejo mišice, za katere sploh nisi točno vedel, da jih imaš, in lahko začne boleti. Zato se je nanj potrebno navaditi,« pravi.

Nimajo pa se namena zadovoljiti le s slovenskim trgom. Po Štarkelovih besedah svoje lovke že širijo. Bili so že na milanskem sejmu, v Nemčiji in Gradcu. Lovijo kontakte, nimajo pa še vzpostavljene neke distribucije. Trenutno tudi vzpostavljajo Amazon za Veliko Britanijo in Nemčijo, v Sloveniji pa si želijo postaviti mrežo fizioterapevtov in strokovnjakov, ki lahko strankam pomagajo in svetujejo ter stol tudi na mestu prodajo.

Cena dražjega je trenutno 397 evrov, cenejšega 297 pa cenejšega, razlikujeta pa se v materialu. Stol lahko do konca MOS-a tudi sami preizkusite v dvorani L1.