Poslovne ženske so dobile kravato, ki osvaja ženski poslovni svet. Oblikovala jo je Velenjčanka Metka Tratnik in ji nadela ime Tiesy. »Tiesy je nastala, ko smo v šali prišli do besede kravuljček (kravata in metuljček). Tako je nekaj časa ostalo le pri šali in besedi, ki nas je spominjala na smešen dogodek, potem pa je beseda prešla v idejo,” pojasnjuje Tratnikova.

Tiesy je nastala, ko se je odpravljala na sestanek in razmišljala kaj naj obleče, da bo izgledala poslovno, profesionalno, hkrati pa bo izstopala in ostala opažena. Nenazadnje raziskave kažejo, da je prvi vtis vedno vizualne narave in traja le nekaj sekund, da si sogovornik ustvari prvi vtis o vas. “V tistem trenutku se je porodila ideja o ženski kravati, ki ne bi izgledala kot kravata, le spominjala bi nanjo, ponujala pa bi veliko več. Modni dodatek na primer,” pojasnuje Metka Tratnik.

Kravato, ki jo nosi že veliko Slovenk, vse bolj pa osvaja tudi tujino, je oblikovala, ker je prepričana, da imamo ženske preohlapno poslovno modo. »Marsikatera ne ve kaj to je, predvsem zaradi kratkih kril, visokih pet in globokih dekoltejev. Pri moških je drugače. Imajo dobro modno zapoved: srajco, obleko in kravato,« pravi.

Kravata, ki se ne zaveže, ampak se zapne z gumbkom, je na voljo v vseh barvah in dveh velikostih. Ločuje ju tudi stil zlaganja. Poimenovala ju je Milano in Ljubljano, po modnih prestolnicah: »Milano so manjši modeli, primerni za drobna in dekleta nižje rasti, Ljubljana pa so širši in večji modeli, namenjeni ženskam s širšimi rameni, višje rasti ali tistim z bujnim oprsjem.«

Oblikovalko najdemo v SAŠA inkubatorju v Velenju. Večina njenih kravat je svilenih, med njimi pa najdemo tudi bombažne. Za Tiesy odštejemo med 30 in 45 evrov, v času sejma pa nakup nagradi še z bombažno vrečko s potiskom. Sejem je, kot pravi, močno spodbudil spletne nakupe.