Ciljno črto 33. ultramaratona Celjski sejem: Celje-Logarska dolina, ki šteje tudi za evropski pokal ultramaratonov ECU, je danes uspešno prečkalo 507 tekačev (11 tekačem se ni uspelo uvrstiti oz. dokončati tekaške preizkušnje na katero so se prijavili). Najdaljšo, ultramaratonsko 75-kilometrsko razdaljo od Celja do Logarske doline je preteklo 118 tekačev, najbolje med njimi pa sta se odrezala Marija Vrajić iz Zagreba in Robert Radojković iz Poreča. Drugo mesto sta osvojila Nataša Robnik iz Celja ter Alen Božič iz Gorenje vasi, tretja pa sta bila Marija Trontelj iz Šentvida in Domen Kozjek iz Bleda.

 Oba zmagovalca 75-kilometrske preizkušnje sta od Celja do Logarske doline tekla prvič. Robert Radojković, ki je razdaljo pretekel v petih urah, osmih minutah ter štirih sekundah in drugo uvrščenega prehitel za več kot 38 minut, pravi, da je na taki razdalji vsaka proga, naj bo položna ali vzpenjajoče se, težka. »Vreme je bilo dobro, primerna temperatura, tudi malo dežja,« je po zmagi povedal Radojković. Teče že deset let, je sicer bivši kolesar, ki je v petek za pripravo na današnji tek prekolesaril 100 kilometrov.

Marijo Vranić je steza nekoliko presenetila, saj si je pred tekom ni ogledala. Predvsem zadnjih 15 kilometrov je bilo težkih, je dejala zmagovalka ultramaratona med ženskami. »Bolijo me noge,« je priznala na cilju. Vranićeva je sicer hrvaška rekorderka na 100 kilometrov.

Čeprav je ob 6. uri, ko so v atriju Celjskega sejma štartali prvi tekači, kazalo, da jim vreme ne bo preveč naklonjeno, jih je na koncu v Logarski dolini obsijalo sonce. Na trasi so sicer doživeli od rahlega do malo močnejšega dežja, pa tudi sončne žarke. Današnje vremenske napovedi je bil vesel zdravnik Ivan Žuran. »Prejšnje dni je res kazalo, da bi lahko imeli veliko težav, a ta današnji dež je bil res blagodejen in je tekačem in naši zdravstveni službi omogočil, da so stvari potekale brez kakšnih koli večjih težav. Nekaj manjših posegov smo imeli, a nič resnega.« Po Žuranovih besedah je 75-kilometrska razdalja velik podvig, za katerega je potrebno več mesecev priprav, veliko pretečenih kilometrov in vsaj en teden prilagajanja na vročino. »Če si dobro pripravljen, če nisi pred kratkim prebolel kakršne koli bolezni, potem si tudi tak podvig ob podpori in oskrbi na progi lahko privoščiš.«

42-kilometrsko razdaljo od Mozirja do Logarske doline je uspešno preteklo 46 tekačev. Med moškimi je zmagal Marko Bratuša iz Podgorcev, Jakob Zajšek iz Mozirja je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Jesus Octavio iz Mehike. Prvo mesto med ženskami je osvojila Bernarda Čeplak Poznič iz Mozirja, drugo mesto je zasedla Ana Virant iz Šentvida pri Stični, na tretje mesto pa se je uvrstila Joanna Wierzbowska iz Londona. 42-kilometrska razdalja je bila tudi vojaški maraton, saj so se ga udeležili številni pripadniki Slovenske vojske in tudi njihovi družinski člani. Slovenska vojska je sicer pomemben partner pri organizaciji dogodka, saj postavi šotore, prhe, pripravi tople obroke, vojaška policija poleg policije skrbi za varnost tekačev na cesti.

27-kilometrsko razdaljo od Ljubnega do Logarske doline je uspešno preteklo 82 tekačev. Prvi mesti sta osvojila Suzana Ferenc iz Šoštanja in Blaž Barborič iz Velenja. Matej Gider iz Rogašovcev in Anja Finkšt iz Rečice ob Savinji sta bila druga, na tretje mesto pa sta se uvrstila Petra Bitenc in Gašper Kuhar iz Ljubljane.

Najbolj množična udeležba in uspešno zaključena tekaška razdalja je bila 17-kilometrska trasa od Luč do Logarske doline. To razdaljo je uspešno preteklo 261 tekačev. Najbolje med njimi sta se odrezala Mateja Mlinar iz Rečice ob Savinji in Matevž Schaubach iz Ljubljane. Drugo mesto sta osvojila Katja Pantar iz Ljubljane in Rok Svetko iz Polzele, na tretje pa sta se uvrstila Marta Plahuta iz Artič ter Boris Balek iz Jesenic.

33. ultramaraton Celjski sejem: Celje-Logarska dolina sta izvedla Športno rekreativno društvo Celjski sejem in Društvo maratoncev in pohodnikov Celje s pomočjo sponzorjev Celjskega sejma, Triglav, Zdravstvene zavarovalnice, Slovenske vojske, Lidla, Athlete, Energetike Celje, Tuša, Gorenja, Pivovarne Laško, BSH, družbe Matjaž, Simbio, Mestne občine Celje in občin Žalec, Ljubno, Luče, Solčava, Polzela ter medijskih hiš Novi tednik & Radio Celje, TV Celje in Večer.

Celotna fotogalerija

Avtor fotografij: Fotografska agencija Sherpa