Ena od MOSovih svetovalnic je posvečena nasvetom o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije. Obiskovalci MOS-a jo najdejo v sejemski dvorani L, kjer svetovalci mreže ENSVET, ki jo organizira Eko sklad skupaj z zainteresiranimi lokalnimi skupnostmi, nudijo individualno, brezplačno, neodvisno energetsko svetovanje ter informacijske izobraževalne in ozaveščevalne dejavnosti za promocijo ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.

»Vse teme svetovanj se vrtijo okoli energetske sanacije, vsega kar je povezno z varčevanjem energije v stavbah. Na sejmu MOS so stranke predvsem individualne,« razlaga Robert Seme, eden izmed svetovalcev mreže ENSVET. Svetovanje povečuje energetsko ozaveščenost občanov, povečuje prihranke energije in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in s tem olajšuje uresničevanje nekaterih ukrepov in programov energetske politike.

»Celo leto delujemo po energetskih pisarnah, ki so v večini slovenskih občin. Hkrati pa na takšnih sejmih, ki so povezani z gradnjo, pomagamo s svetovanjem in predavanji,« pove Seme. Za svetovanje in predavanja se zanimajo vse generacije. »O gradnji večino sprašujejo mlajši, starejši pa večinoma sanirajo že postavljene starejše objekte.«

Individualne svetovalnice predstavljajo eno plat, na drugi strani pa je obiskovalcem vsako uro na voljo novo predavanje različnih strokovnjakov. Tako je bilo mogoče slišati o napakah pri gradnji, vlagi in plesni v stavbah, gradnji nizkoenergetskih hiš, vse o toplotnih črpalkah, sončnih elektrarnah. »Največ vprašanj je na temo subvencij, saj si ljudje želijo vsaj malo povrniti strošek investicije,« je bilo slišati med predavatelji.

Slovenske gospodinjstva letno porabijo v povprečju več kot 200 kWh na vsak ogrevan kvadratni meter stanovanjske površine. Od tega se porabi kar dve tretjini energije za ogrevanje prostorov, preostala tretjina energije pa se porablja za pripravo tople sanitarne vode ter ostale potrebe. Pri energetski prenovi stavb in primerni novogradnji se lahko faktor porabe zmanjša tudi za 3 ali 4, glede na predhodno rabo energije. S takšnim celovitim pristopom lahko bistveno prispevamo k zmanjšanju porabe energije in tako v prvi vrsti prihranimo, širše gledano pa rešujemo preveliko globalno porabo energije.