Celje tri dni v znamenju digitalnega dogodka leta

Na celjskem sejmišču bo od 19. do 21. oktobra digitalni dogodek leta. 1. sejem inovativnih digitalnih rešitev Feel the Future prinaša zanimiv program in prikaze inovativnih rešitev na področju digitalizacije. Na sejmu bo 50 razstavljavcev predstavilo tehnološke rešitve, ki olajšujejo vsakdanje in poslovne procese, obiskovalci pa bodo prek sodobnih inovacij spoznavali vpliv in nujnost digitalnega razvoja, od katerega je odvisna tudi naša prihodnost. Sejem, ki ga bo uradno odprl častni pokrovitelj minister za javno upravo Boris Koprivnikar, bo mogoče obiskati od četrtka do sobote, med 9. in 18. uro.

Ideja za organizacijo novega sejma inovativnih digitalnih rešitev je zorela dlje časa in na podlagi podpore strokovne javnosti so v družbi Celjski sejem pristopili k organizaciji novega sejma. »Po skoraj poldrugem desetletju bo v Sloveniji novi sejem inovativnih digitalnih rešitev Feel the Future, ki predstavlja nadgradnjo sejma informacijskih tehnologij,« je na novinarski konferenci razložil izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec.

V razstavnem delu sejma bodo predstavljene rešitve za povečanje učinkovitosti poslovnih in delovnih procesov. Med drugim si bo mogoče ogledati rešitve za upravljanje identitet in storitve sistemske integracije, poslovne informatike, digitalnega sporočanja ter elektronike, inovativne rešitve za upravljanje vodovodnega omrežja in ravnanje z odpadki, energetike in industrije, rešitve za celovito upravljanje dogodkov in udeležencev, inovativne rešitve za šolstvo, spletne aplikacije za digitalizacijo poslovanja, poslovne analitike, operacijski sistem za internet stvari, rešitve za povezovanje strojev, tovarn in drugih resursov, klepetalne robote, ponudnike telekomunikacijskih storitev. Predstavljene bodo rešitve s področja e-zdravja, e-izobraževanja in e-mobilnosti. Predstavile se bodo izobraževalne institucije in strokovne revije.

Na razstavnem prostoru Storitve digitalne Slovenije oz. Republike Slovenije bodo obiskovalci skozi ponazoritev različnih življenjskih dogodkov spoznali ključne eStoritve javne uprave. Potekala bodo tudi številna zanimiva predavanja, delavnice in posveti o elektronskem poslovanju z državo na različnih področjih družbenega življenja ter o drugih digitalnih rešitvah. Koordinator nastopa je Ministrstvo za javno upravo, ki bo nastop izvedlo skupaj z več kot 10 organi javnega sektorja. Med drugim se bodo obiskovalci na tem razstavnem prostoru seznanili s postopkom registracije spletne strani na domeni .si, ki letos praznuje 25 let, s storitvami portala eUprava za državljane, s pionirjem slovenskega interneta Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (Arnes), ki prav tako praznuje 25-letnico in v okviru katere delujeta tudi Register.si ter SI-CERT. Sodelavci SI-CERT bodo obiskovalcem podrobno predstavili nacionalni ozaveščevalni program Varni na internetu ter svetovali, tudi ena na ena pri različnih vprašanjih internetne varnosti.

Na sejmu tudi 10 start-up podjetij

Celjski sejem je v sodelovanju s partnerji Acceleration Business City, Inkubator savinjske regije, Start:up Slovenija, Start:up Maribor in Siemens na natečaju iFEEL start-up 2017 izbral 10 najbolj obetavnih start-up podjetij, ki bodo lahko svojo inovativno idejo delili s strokovno in splošno javnostjo. Brezplačno predstavitev na sejmu so si prislužila podjetja: Inden, ki bo predstavil rešitev za boljšo cenovno obveščenost in celovit nadzor nad nakupom energentov podjetij. Optiheat bo predstavil pametni nadzornik toplotnih črpalk v oblaku,  ki s pomočjo samoučečih algoritmov uravnava optimalno delovanje toplotne črpalke glede na posamezni termodinamični model stanovanjske hiše. Simbioza Genesis bo predstavil spletni asistenčni center za pomoč starejšim Magda, podjetje Vastok pa svojo rešitev AlpStories za prenašanje izkušnje »prosumerstva« iz medmrežja v kozmetično industrijo, kjer s pomočjo robotskega sistema omogoča posameznikom, da z mešanjem naravnih sestavin, avtomatiziranim procesom naročanja, etiketiranja in celo izdelave lastne blagovne znamke ustvarijo lasten izdelek kar od doma. Podjetje Viar bo predstavilo rešitev Viar360 za hitro ustvarjanje izkušenj virtualne resničnosti, 45HC pa spletno platformo za enostavno in transparentno naročanje ladijskih kontejnerskih prevozov ter nadzor vse od pošiljatelja do prejemnika. Podjetje Blue Code bo predstavilo mobilno plačilno shemo za evropske banke, Eggos pa svoj EggBOX, prvo prenosno in popolnoma brezžično blagajno. Podjetje Feelif bo predstavilo učni pripomoček za slepe in slabovidne, ID.Conference pa celovito rešitev za organizacijo konferenc.

Prvi trije start-upi, ki so bili s strani komisije najbolje ocenjeni, bodo prejeli še denarno nagrado Nove KBM, in sicer bo Viar prejel 500 evrov, 45HC 300 evrov in Optiheat 200 evrov.

 Aktualni strokovni program

Sejemsko dogajanje bodo pomembno sooblikovala aktualna strokovna predavanja in predstavitve. Govora bo o pametnih mestih prihodnosti, sodobni mobilnosti, izzivih digitalizacije v podjetjih in širši družbi, spletni varnosti, e-izobraževanju, e-zdravju …

Prvi sejemski dan bo na sejmu med drugim mogoče prisluhniti sklopu predavanj o pametnih mestih in skupnostih. Alexander Schenk, vodja razvojne skupine iz podjetja Siemens Austria bo predstavil projekt pametnega mesta ASPERN na SV delu Dunaja, kjer gradijo pametno mesto za 40.000 prebivalcev. Posebnost mesta bo ta, da bo brez vozil, zasnovano bo energetsko varčno in samozadostno. Svoje poglede na razvoj pametnih mest bodo z udeleženci delili tudi slovenski strokovnjaki s tega področja.

Glavni govorec prvega sejemskega dne bo strokovnjak, vizionar in eden izmed nosilcev razvoja mobilnosti v prihodnosti Dirk Arnold, podpredsednik za znamko BMW i in področje e-mobilnosti v BMW Group. Arnold, strokovnjak za področje marketinga, korporativnega komuniciranja in vrhunski strateg, je že več kot 15 let del podjetja BMW Group. Z bogatimi izkušnjami in odličnim vpogledom ter zaznavanjem gibanja trga je pripeljal znamko BMW i na prvo mesto v razredu premijskih električnih avtomobilov in ji zagotovil naziv pionirja električne mobilnosti. Kot pravijo v BMW Group, bo mobilnost prihodnosti trajnostna, povezana, naelektrena in avtonomna. Kako se bo avtomobilska industrija razvijala v prihodnje, je namreč pomembno tudi za slovenska podjetja, ki v vlogi dobaviteljev sodelujejo z nemškimi in drugimi avtomobilskimi znamkami.

BMW Group Slovenija bo na sejmu prvič po svetovni premieri na avtomobilskem salonu v Frankfurtu slovenski javnosti ekskluzivno predstavil prenovljen BMW i3. Ob prenovljenem BMW i3 pa bodo obiskovalci lahko občudovali unikatnega superšportnika BMW i8, ki ga je poslikal priznani ilustrator Mitja Bokun.

Prvi sejemski dan bo še okrogla miza Koraki do zmage – Izkušnje in izzivi po prvi četrtini digitalne preobrazbe podjetij, ki jo pripravlja podjetje KOPA računalniški inženiring. Na okrogli mizi bodo vodilni ljudje uspešnih proizvodnih podjetij delili svoje izkušnje z digitalizacijo v podjetju, pridružil pa se jim bo tudi trener košarkarjev Ilirije in oče zlatega košarkarja Luke Dončića, Saša Dončić. Govora bo tudi o tem, kako pozitivno energijo športnih uspehov kot je bil zadnji košarkarske reprezentance, prenesti v gospodarstvo oz. kaj se lahko podjetja iz tega naučijo.

V popoldanskem delu pa se bodo odvila še predavanja na temo spletne varnosti. Med drugim bo na sporedu okrogla miza z naslovom Pomen upravljanja z identitetami za zagotavljanje skladnosti z GDPR. GDPR je nova evropska uredba o varstvu podatkov, ki bo začela veljati 25. maja 2018 in prinaša enotno in posodobljeno zakonodajo o varstvu podatkov. Govora pa bo tudi o problematiki varne uporabe spleta med mladimi in o spletnih goljufijah, ki ciljajo na zaposlene v podjetjih.

Petkov sejemski dan se bo začel s Slovensko-ruskim poslovnim forumom s področja inovativne digitalizacije, ki ga organizira Javna agencija SPIRIT in na katerem bo aktivno sodelovala ruska delegacija. Odvila se bodo predavanja v sklopu Digitalna transformacija podjetij in e-izobraževanje.

Poseben sklop petkovih predavanj pa bo namenjen Blockchain tehnologiji. Ta tehnologija je eno največjih gonil v digitalni transformaciji zasebnega sektorja, javnega sektorja in v gospodarstvu nasploh. Slovenija je prepoznala ogromen potencial blockchain tehnologije, kot tehnologije, ki lahko hkrati obravnava kompleksne družbene in ekonomske izzive. Preden pa lahko blockchain tehnologijo uporabimo v celoti, se moramo soočiti s številnimi izzivi, s katerimi se srečujemo na področju davčne ureditve, preprečevanja pranja denarja ipd., tako v Sloveniji, kot tudi v Evropi in širše. V zadnjih letih je Slovenija izvedla številne aktivnosti in ukrepe za vzpostavitev ustreznega okolja za razvoj blockchain tehnologij in njihovo uporabo. Slovenija ima aktivno vlogo v uvajanju blockchain tehnologij tudi na evropski ravni, še posebej v sodelovanju z Evropsko komisijo in najbolj naprednimi državami članicami na področju blockchain tehnologij – Estonijo, Luksemburgom in Veliko Britanijo.

V soboto bodo strokovni program sejma zaokrožila predavanja na temo e-mobilnosti in e-zdravja v okviru katerega bo mogoče med drugim pobliže spoznali delovanje portala zVEM in storitev eZdravja.

Od četrtka do sobote med 9. in 18. uro

Sejem Feel the Future je mogoče obiskati od četrtka do sobote, 19.-21. oktober, med 9. in 18. uro. Odrasle osebe bodo za vstopnico odštele 8 evrov, upokojenci 6 evrov, učenci, dijaki in študenti pa 5 evrov. Predšolski otroci imajo prost vstop.

V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si za lažje načrtovanje sejemskega obiska dnevni program dogajanja ogledajo na www.feelthefuture.si, kjer je objavljen tudi seznam razstavljavcev.

mag. Robert Otorepec (tonska izjava)