V turizmu ni prostora za politična nestrinjanja in to lepo dokazujejo odlični odnosi med Slovenijo in letošnjo državo partnerico 50. MOS-a Hrvaško. Državi sta na poslovni delavnici Sell Croatia dokazali, da je v turizmu ob koncu dneva pomembno samo eno – gost.

»Na področju turizma je med državama sodelovanje odlično,« ponosno pove Metka Bradetič, direktorica predstavništva Hrvaške turistične skupnosti za slovenski trg. »Vsako leto je rekordno, Slovenci med gosti še vedno držijo 10-odstotni delež turizma na hrvaškem trgu in če se bo tudi letos ponovilo število nočitev in prihodov, bomo res srečni.«

Na delavnici so se za skupno mizo posedli različnih hrvaški ponudniki in slovenski kupci. Dogodka se je udeležilo 18 hrvaških in 25 slovenskih podjetij. Na štiri oči so se lahko odkrito pogovarjali o dosedanjem sodelovanju, prav tako pa so kovali načrte za prihodnost. Raziskovali so načine, kako še povečati rast in gradili ter nadgrajevali že tako dobre poslovne odnose.

Večina prisotnih je bilo nad takšnim sodelovanjem navdušena, vse skupaj pa je bilo še bolj učinkovito, saj je Hrvaška kot letošnja država partnerica na MOS-u, v Celje pripeljala veliko svojih strokovnjakov tega s področja. Prav tako pa so v svojem paviljonu na ogled postavili veliko dobrih praks in dosedanjih dosežkov, kar je še bolj opredmetilo vse pogovore.

Med udeleženci je bila tudi ekipa turističnih delavcev iz Novigrada: »V Celju smo, da bi spoznali nove partnerje in pozdravili tiste, s katerimi že sodelujemo. Predstavili smo nove investicije za prihodnjo sezono in ocenili preteklo sezono,« pove Lara Močibob iz podjetja Apartmaji Novigrad.

V preteklosti sta državi že uspešno sodelovali na azijskih trgih, ena izmed bolj odmevnih kampanj je bila naslovljena »Feel Slovenia, experience Croatia«. Vsi sodelujoči upajo, da bi takšna sodelovanja v prihodnje še nadgradili in tako gostom ponudili široko paleto doživetji v obeh državah. Ključ turistični delavci vidijo v sodelovanju in povezovanju, saj bodo le tako lahko zagotovili prihodnjo rast na tem področju.