»Naše poslanstvo je, da povezujemo malega obrtnika z znanostjo, s fakultetami in da poiščemo neko sinergijo. Pomagati mu moramo odgovoriti na vprašanja, na katera naleti pri vsakodnevnih procesih,« razlaga podpredsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Joško Rozina. Na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo na MOSu so danes pripravili srečanje Business to Science, kjer so obiskovalci lahko opravili razgovore s strokovnjaki iz šestih fakultet oziroma inštitucij.

»Po dolgoletnih izkušnjah smo ugotovili, da mali podjetnik težje najde stik z znanostjo, s fakulteto, ker ima nek strah. Zato se trudimo pomagati podjetniku, na drugi strani pa fakultetam omogočiti lažji stik s to sfero in jim dati možnost, da se predstavijo,« pravi Joško Rozina. Obiskovalci so se lahko pogovarjali s strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan, Inštituta za varilstvo, TECOS-a – Razvojnega centra orodjarstva Slovenije, Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

»Spontano je nastala skupina, plenarno srečanje, na eni strani gospodarstva, na drugi strani znanosti.  V dveh urah smo res izčrpali teme pogovora o načinih sodelovanja in rodilo se je tudi veliko idej,« o srečanju razlaga predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS Marko Lotrič. »Tu vidimo naše osnovno poslanstvo, in sicer, da povezujemo ljudi. Povezujemo pa jih takrat, ko jih spoznavamo. Bližje oči, bližje srca,« je prepričan Lotrič.

Na prostorih Odbora za znanost in tehnologijo v dvorani L1 si lahko obiskovalci MOSa ogledajo najnovejše dosežke, inovacije in storitve njihovih partnerskih fakultet, razvojnih inštitucij in srednješolskih centrov. Največja atrakcija sta unikatno vozilo aerodinamične oblike s hibridnim električnim in reakcijskim pogonom in pa model futurističnega motocikla z 2WD električnim pogonom.