»Danes sem prišel k vam, da vam povem, kaj je izumitelj,« s temi besedami je zbrane goste pozdravil Peter Florjančič, eden najbolj svetovno priznanih slovenskih izumiteljev, ki se je s tem poklicno ukvarjal celo življenje. Florjančičeve izume si lahko obiskovalci 50. MOS ogledajo na razstavi Ko ideja postane lastnina, ki jo je Urad RS za intelektualno lastnino pripravil v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije.

Peter Florjančič je v bogati karieri prijavil več kot 400 patentov, od katerih jih je 42 uspešnih. Priznani izumitelj ima za sabo 82 let delovne dobe, 70 let zakona z isto žensko, pet državljanstev, v tem času pa je, kot pravi sam, zamenjal kar 40 avtomobilov.

V okviru današnjega obiska sejma MOS je s slušatelji delil svoje izkušnje in modrosti, ki se jih je naučil v svojih 98. letih življenja. Eden izmed njegovih nasvetov oziroma kar prepričanj je, da mora izumitelj misliti samo na svoj izum in poskrbeti, da ima ta že svoj trg. Priznal je, da je imel srečo, saj je imel v življenju ljudi, ki so vanj verjeli in mu pri uresničitvi izumov stali ob strani. Omenil je kolega Emila Borala, ki ga je spoznal v Švici, saj ga je ta naučil, kako se izum proda, kar je ključni del procesa inovacij.

Florjančič ima tudi močno stališče glede denarja, in sicer, da ni nič vreden, zato ga je potrebno zapraviti. »Denar je hudič, če pa ga ni, sta pa dva,« se je pošalil. Svoje nastop je zaključil s trditvijo: »V življenju zapravite vse, da ne boste pokopani bogati in se bodo vaši otroci potem kregali.«

Razstava Ko ideja postane lastnina, ki si jo je od aprila mogoče ogledati v Tehniškem muzeju Slovenije, je posvečena intelektualni lastnini in delno izumitelju Florjančiču. Izsek razstave, ki je posvečen Florjančiču, si je mogoče ogledati na MOS v sejemski dvorani L1. Med drugim predstavlja drobce njegovega življenja in izbor nekaterih patentov. Na ogled so denimo steklenička za parfum, plastični okvirčki za diapozitive, ovitki za eno ali več plačilnih kartic in naprava za čiščenje zobnih protez.