»S Slovenijo dobro sodelujemo na vseh področjih, v vseh storitvenih dejavnostih, na primer v turizmu, pa tudi v tradicionalnih industrijah, to je metalni, avtomobilski, tudi prehranski. Sodelovanje je izjemno dobro, tu je le še prostor za nadgradnjo,« predzadnji sejemski dan na 51. MOS ocenjuje Marko Mandić iz Gospodarske zbornice Srbije.

Srbija se na MOS predstavlja že trinajst let, letos kot država partnerica. »Zelo smo zadovoljni, to je eden od sejmov v regiji, ki je najmočnejši, splošni. Lep sejem, zelo smo zadovoljni. Letos se predstavlja okoli 22 podjetij in nekatera združenja v okviru turističnega Združenja Srbije in Vojvodine. Nam je pomembno to, da so zadovoljni ljudje, ki pridejo na sejem. Iz leta v leto je blagovna menjava med Slovenijo in Srbijo boljša, sejem se je pokazal za izjemno pozitivnega.«

Lanskoletna menjava je znašala okoli milijardo evrov, letošnja skupna menjava pa je že v prvi polovici leta višja od lanske, pravi: »Že sedaj smo v prvih šestih mesecih ustvarili okoli 570,4 milijona evrov, kar je približno polovica lani doseženega. Iz leta v leto menjava raste, v prvih šestih mesecih je skupna menjava kar 14 odstotkov višja od lanske, kar je dober podatek. Kar je še važno je, da je med Slovenijo in Srbijo čedalje več obojestranskih investicij.«

Zanimanje za srbski trg izkazuje čedalje več slovenskih malih in srednjih podjetij. »To je nekaj, na kar se osredotočamo. Prav na mala in srednja podjetja, na skupno sodelovanje v regiji, skupen nastop na tretjih trgih. Ravno v teh dneh je prišlo k meni nekaj zanimivih podjetij, ki proizvajajo dele za BMW in iščejo partnerje v Srbiji. To je recimo nekaj, kar lahko počnemo skupaj. Včasih smo bili v skupni državi, bili smo povezani, se že poznamo. Fino bi bilo, da skupaj nastopimo na tretjih trgih, kar bi bilo dobro tako za eno kot za drugo ekonomijo.«

Slovenija in Srbija že sodelujeta na vseh področjih. »To, kar delamo skupaj, delamo dobro, sicer pa saj veste, pri poslu je kot pri vodi, povsod najde pot.«