V sklopu 8. dneva gospodarske diplomacije na MOS-u je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije organiziralo srečanje zainteresiranih slovenskih podjetij z ekonomskimi svetovalci iz diplomatsko-konzularnih predstavništev Republike Slovenije.

“Diplomacija je ključnega pomena za podporo izvoznikom, je podaljšana roka pri pospeševanju odnosov s tujino. Povečuje se pomen malih in srednjih podjetij in ta najbolj potrebujejo gospodarsko diplomacijo,” je tradicionalni, 8. Dan gospodarske diplomacije na MOS-u začel minister za zunanje zadeve Zdravko Počivalšek. V nagovoru se je dotaknil ukrepov in načrtov nove vlade ter poudaril pomembnost rasti na tretjih trgih.

Po besedah Zdravka Počivalška bodo v novem mandatu razširili mrežo diplomatskih konzularnih predstavništev. Vsako predstavništvo bo tudi nujno imelo svojega gospodarskega atašeja. Vse iz podjetništva je povabil, da ministrstvu posredujejo vprašanja in ideje.

Posveta se je udeležil tudi novoimenovani minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar. “Ministrstvo za zunanje zadeve bo, /…/, posebno pozornost namenjalo tako imenovanim industrijam prihodnosti, kot so digitalizacija, zelena mobilnost, nanotehnologije, krožno gospodarstvo, podpiralo start-upe ter podjetja s področja znanosti in tehnologije,” plane za prihajajoč mandat predstavi dr. Cerar. Minister še poudari, da mora Slovenija ostati odprta in svobodomiselna država.

Po uvodnih nagovorih je sledila panelna razprava v obliki okrogle mize, kjer so se sogovorci razpravljali na temo gospodarske diplomacije in slovenskih malih in srednje velikih podjetjih. Na okrogli mizi so sodelovali mag. Alenka Suhadolnik, GD za gospodarsko in javno diplomacijo, MZZ; Jernej Tovšak, GD za internacionalizacijo podjetništvo in tehnologijo, MGRT; Mitja Gorenšček, GZS; Branko Meh, predsednik OZS; Marjan Batagelj, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov in Nina Ermenc Pangerl, članica upravnega odbora Celjskega sejma.

Na direktoratu za gospodarsko in javno diplomacijo se zavedajo, da uspešno sodelujejo z večjimi podjetji, pozivajo pa vsa mala in srednja podjetja, da izkoristijo možnosti, ki jih ministrstvo ponuja. Na direktoratu za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo pa dajejo velik pomen izvozu v tretje države, za kar se bodo pridobila tudi Evropska sredstva v višini 50 milijonov evrov.

Marjan Batagelj je, kot predstavnik gospodarstva, opozoril državni aparat na nekatere pomanjkljivosti njihovih rešitev: “Ne čutimo več, da smo tisti, ki plačujemo, da ta sistem deluje. Mi si želimo odlično javno upravo, hitrejša, kot bo, bolj bo učinkovita. Rad bi veliko pohvalil, ampak je še veliko za narediti.” Batagelj še dodaja da gospodarstvenikom največ pomeni, če diplomacija o njih govori “lepo”, saj imajo tako kar največ priložnosti uspeti na tujih trgih: “Gospodarski diplomaciji želim, da bi bili vedno ponosni na razmere v državi, ker takrat ko daješ upanje, da bo bolje, se začne saditi pozitivna energija v narodu.”

V imenu gostitelja današnjega srečanja je spregovorila članica upravnega odbora Celjskega sejma Nina Ermenc Pangerl. Strinja se, da je ključnega pomena fokus. Nikoli ni mogoče obvladovati vsega, a če dobro prepoznaš vstopne točke na trg je uspeh s trdim delom zagotovljen.