»Ena od prioritet slovenske zunanje politike je gospodarska diplomacija. Trudimo se v največji možni meri prisluhniti slovenskim podjetjem, ob tem pa glede na strukturo slovenskega gospodarstva, ki je pretežno usmerjeno v izvoz, spodbujati internacionalizacijo,« je tradicionalni, 7. Dan gospodarske diplomacije na MOS-u začel minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. V nagovoru se je dotaknil tudi medsosedskih odnosov s Hrvaško. Gospodarske je ocenil kot zelo dobre, pri političnih pa je bil v svojem slogu bolj zadržan.

Po besedah ministra Karla Erjavca Slovenija trenutno razpolaga z mrežo 54 diplomatskih predstavništev v  tujini. Pri njeni načrtovani širitvi pa bodo sledili tudi gospodarskim interesom. Prav tako si želijo, da bi lahko na dolgi rok povečali tudi število ekonomskih svetovalcev, ki so po Erjavčevem mnenju dragoceni pri prodiranju na tujih trgih in delovanju slovenskih podjetij v tujini. Na okrogli mizi Slovenska gospodarska diplomacija – dobre prakse in perspektive, ki je bila del srečanja diplomatov na MOS robu, pa je Tone Stanovnik, direktor Špica International, izpostavil, da gospodarstvo od teh svetovalcev pričakuje predvsem, da bodo kot nekakšni tržniki in prodajniki. Da bodo utirali pot. »Glede na to, da slovensko gospodarstvo temelji na izvozu, bi morali več javne uprave dati v funkcijo izvoza, ki naj odpira vrata podjetjem,« je poudaril Stanovnik.

Glavne trgovinske partnerice Slovenije so sicer še vedno evropske države, to so Nemčija, Italija, Hrvaška, Avstrija, Češka Francija, Madžarska, Francija, Nizozemska in Srbija. »Ne preseneča dejstvo, da ima MOS letos državo partnerico, Hrvaško. Ne glede na vse težave. Niso pomembni problemi med Ljubljano in Zagrebom. Pomembno je, da ljudje sodelujejo, zlasti gospodarstveniki. V tem oziru so ti odnosi zelo dobri,« je dejal Erjavec in dodal: »Kot politik bi si želel, da bi bilo tako dobro sodelovanje  med državama kot je na področju gospodarstva, tudi na drugih področjih. Zlasti, ko govorimo o politiki in nekaterih odprtih vprašanjih, ki jih imamo s Hrvaško.«

Na okrogli mizi so sodelovali še predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki je predstavil aktivnosti svojega ministrstva in izpostavil napore, ki jih vlaga na področju internacionalizacije. Alenka Suhadolnik, v.d. direktorice Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, pa je predstavila primere dobrih praks in perspektive na področju gospodarske diplomacije.

7. Dneva gospodarske diplomacije na MOS-u so se udeležili diplomati iz 25 držav, med drugim iz Rusije, ZDA, Brazilije, Irana, Turčije, Slovaške, Avstrije, Albanije, Madžarske, Hrvaške, Nizozemske in Maroka. Med njimi je bilo tudi 16 veleposlanikov.