»Danes je že vse pametno, prave definicije, kdaj je mesto pametno, pa nimamo. Ali je to takrat ko vzpostavimo Wi-Fi ali ko vzpostavimo tipala za onesnaženost zraka, zasedenost parkirišč,« se je v svojem nagovoru na današnjem mednarodnem srečanju občin na MOS  spraševal župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Prav vprašanju, ali so pametna mesta in skupnosti resničnost ali fikcija je bilo namenjeno letošnje srečanje, ki se ga je udeležilo več kot 120 udeležencev.

Vsi govorci so bili enotni, da je in bo potrebno implementirati čim več pametnih rešitev, hkrati pa je potrebno biti pozoren, da bo pametna tudi implementacija sama. »Dobro smo si zapomnili nasvet ameriškega predavatelja na konferenci o pametnih mestih v Barceloni: kakršnekoli rešitve boste naredili, naj bodo platforme odprte, bodite prepričani, da najpametnejši ljudje v mestu ne delajo za vas, in če so rešitve odprte, se bo vedno našel nekdo, ki bo imel dobro idejo in jo bo dodal na portal kar bo koristilo občanom in občankam,« je še poudaril Šrot.

Župani in drugi predstavniki občin ter zainteresirane javnosti so se med razpravo seznanili tudi s primerom dobre prakse, ki prihaja iz sosednje Hrvaške. Hrvaški Dubrovnik je predvsem zadnja leta doživel pravo turistično eksplozijo, saj ta obmorski kraj množično obiskujejo turisti iz celega sveta. »Dubrovnik ima aplikacijo, ki turistu pomaga, da se izogne gneči v mestu. Aplikacija v primeru preobremenitve cestnega omrežja, uporabniku priporoča restavracije in točke, kjer lahko počaka, da največja gneča mine. Prometne zamaške ustvarja tudi iskanje prostih parkirišč, saj se ljudje v tem času vozijo po mestu. Po mestu so senzorji, ki zaznavajo ali so parkirna mesta prosta ali zasedena. Podatki se v resničnem času nato prenesejo na uporabnikov telefon ali tablico,« razlaga Nikša Vlahušić, koordinator Smartcity projekta v Dubrovniku.

»Pametno mesto ni milijon senzorjev, s katerimi zbiramo podatke, potem pa ne vemo kaj bi z njimi počeli. Če tečemo v napačno smer, povečanje hitrosti ni prava rešitev. Pametna mesta so predvsem ljudje,« pa je poudaril mag. Jože Torkar, direktor energetskih rešitev v Petrolu. Torkar spodbuja razvoj, a opozarja tudi na nevarnosti in nesmisle napačnega razvoja.