»Hitro, učinkovito in s pomembnim vplivom na slovensko konkurenčnost,« s temi besedami je predstavitev vizije vodenja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), povzela njena nova generalna direktorica Sonja Šmuc. Upravni odbor GZS jo je potrdil na današnji seji, ki jo je pripravil na 50. MOS. Šmučeva bo na tem mestu zamenjala dosedanjega generalnega direktorja Sama Hribarja Miliča, ki še naprej ostaja vpet v delo zbornice.

»Moj namen skozi dosedanje delo in kariero je bil prispevek k čim boljši konkurenčnosti. Verjamem, da je GZS tista točka, ki lahko naredi mnogo več, kot je bilo možno iz dosedanje organizacije. S tem ima tudi bistveno pomembno vlogo, priložnost in odgovornost, za to kako konkurenčni smo v Sloveniji in kako ljudje živimo,« pravi Sonja Šmuc. Po njeni oceni je delovanje GZS in s tem generalnega direktorja vezano na dve precej zapleteni področji: »Eno je vplivanje na pogoje poslovanja, kjer se ukvarjamo z nekaj ključnimi deležniki kot so podjetja, lokalne skupnosti in sindikati. Na drugi strani pa na notranje delovanje. Na to, kako je urejena hiša, sistem zbornic, panožnih združenj, sekcij in kako tak sistem funkcionira, da lahko čim bolje podpira cilje, zakaj GZS sploh obstaja.« Nova generalna direktorica GZS in dosedanja izvršna direktorica Združenja Manager, se bo tako poleg podpore gospodarski odličnosti in rasti, zavzemala tudi za urejene odnose znotraj zbornice ter dvig njenega ugleda in veljave.

Nova generalna direktorica GZS Sonja Šmuc ima vso podporo predsednika GZS Boštjana Gorjupa: »Verjamem, da bo zmogla upravičiti vsa naša pričakovanja in moja osebna, ko sem se lotil te funkcije predsednika, da zapeljem to organizacijo k večji učinkovitosti. Njen uspeh pa je seveda odvisen od vseh vas, od članov upravnega odbora, direktorjev vseh zbornic, množice direktorjev in predsednikov uprav, ki skupaj z ostalimi strokovnjaki tvorno sodelujejo pri kreiranju in izvedbi programa GZS.«

Današnje seje upravnega odbora se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je med drugim spregovoril o delu gospodarskega ministrstva na področju ustvarjanja boljših pogojev za gospodarstvenike, o ovirah za gospodarski razvoj in naložbah. Damir Topolko, direktor Direkcije za infrastrukturo pa je spregovoril o trenutnih aktivnosti pri projektu drugi tira. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, agencija SPIRIT Slovenija in GZS so sicer danes podpisali tudi sporazum o sodelovanju na področju spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva.