Štart najdaljše preizkušnje v atriju Celjskega sejma

Prva sobota v septembru (2.9.) je rezervirana za eno najstarejših in najbolj zahtevnih tekaških prireditev v regiji 33. ultramaraton Celjski sejem: Celje-Logarska dolina, ki šteje tudi za evropski pokal ultramaratonov ECU. Organizatorja ultramaratona Športno rekreativno društvo Celjski sejem in Društvo maratoncev in pohodnikov Celje sta letošnje dogajanje, ki prinaša nekaj novosti, predstavila na današnji novinarski konferenci. 33. ultramaraton ima večji nagradni sklad za najboljše tekačice in tekače, štart ultramaratona bo v atriju Celjskega sejma, častno pokroviteljstvo 33. ultramaratona pa je prevzel predsednik republike Borut Pahor, tudi sam strasten tekač.

Štart najdaljše 75-kilometrske ultramaratonske trase bo ob 6. uri v atriju Celjskega sejma, zato bo prvi del trase nekoliko drugačen kot v letu 2016. Tekaškega praznika se lahko udeležijo tudi tekači na krajših razdaljah. Teči bo mogoče na klasični maratonski 42-kilometrski preizkušnji (štart v Mozirju ob 9. uri), na Ljubnem bo štart 27-kilometrskega teka ob 10.30 uri in v Lučah 17-kilometrskega teka ob 11.30 uri.

Slabih 14 dni pred tekom že presežena udeležba zadnjega leta

Do 21. avgusta sta organizatorja preko spletne prijave prejela 320 prijav tekačev. Prevladujejo moški, tretjina med prijavljenimi je žensk. Tekaškega praznika se bo udeležilo še približno 200 vojakinj in vojakov. Glede na minule izkušnje pa se veliko tekačev prijavi neposredno pred začetkom teka, čeprav je takrat prijavnina nekoliko višja. Po 26. avgustu se bo tudi prijava na 33. ultramaraton zvišala za pet evrov. V prijavo je sicer zajeto: meritve časa in računalniška obdelava, majica, spominska medalja, enolončnica v cilju, pijača v cilju, zdravniška oskrba, varovanje maratona, masaža, tuširanje po teku, okrepčila ob poti, avtobusni prevoz v obe smeri.

Kot pojasnjuje Nina Ermenc Pangerl, predsednica Športno rekreativnega društva Celjski sejem, so do tega trenutka prejeli prijave tekačev iz Slovenije, pa tudi iz sosednjih Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske ter Nemčije, Češke, Srbije, Rusije, Luksemburga, Velike Britanije in ZDA. Organizatorja sta tako že slabih 14 dni pred tekaškim praznikom presegla lanskoletno udeležbo, ko je v Logarsko dolino teklo nekaj manj kot 500 tekačev.

Enak nagradni sklad za ženske in moške

Pomembna novost letošnjega 33. ultramaratona je višji nagradni sklad za najboljše tekačice in tekače. Tri najhitrejše ženske in moški na najdaljših razdaljah bodo prejeli enake nagrade. Nagradni sklad znaša 5250 evrov.

33. ultramaraton podpirajo nekateri novi pokrovitelji, pomembni za izvedbo pa bodo znova tudi številni člani društev in prostovoljci, ki bodo usmerjali tekače in poskrbeli za njihovo osvežitev na progi. Na druženje ob tekaškem prazniku v Logarsko dolino pa organizatorja vabita tudi družinske člane in druge ljubitelje teka.

Kot je znano, je po 25 letih izjemno uspešne organizacije ultramaratona s strani Društva maratoncev in pohodnikov Celje, društvo za nadaljnji razvoj dogodka v začetku leta k partnerstvu povabilo družbo Celjski sejem d.d., ki ima več kot 40-letno zgodovino organizacije dogodkov na najvišji ravni. Celjski sejem je prevzel glavne sponzorske zadolžitve za izvedbo ultramaratona ter ustanovil športno rekreativno društvo, ki bo v prihodnje skrbelo za razvoj tekaške prireditve.