Kotlarstvo Godec s.p. iz Kresnic je letošnji prejemnik zlatega ceha Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Družinsko podjetje je priznanje prejelo za unikatni destilacijski kotel. »Naša glavna dejavnost je izdelava destilacijskih kotlov, od čisto navadnega, do avtomatskega oziroma računalniško vodenega, kot je ta, kjer samo pritisneš na gumb in se vse naredi namesto tebe,« razlaga lastnik Marko Godec.

Podjetje izdeluje kotle za žganjekuho in ostale izdelke iz bakra in nerjaveče pločevine že od leta 1947.

Nagrajeni izdelek je unikaten zato, ker omogoča, da le izbereš program za vrsto žganja in pustiš, da postopek opravi sam. »Ta sistem je popolnoma naš. 20 let je trajalo, da je prišlo do izdelka, ki ga lahko vidite danes,« pravi Godec. Dodaja pa, da nameravajo v prihodnosti še dodatno nadgraditi svoj sistem, saj se po njegovih besedah »vedno da kaj izboljšati«. Pri izdelavi pa ni pomembna le fizična moč, ampak je potrebna tudi ljubezen do kovine in občutek za oblikovanje.

»Jaz se vedno borim za rokodelce. Zelo malo nas je, ki znamo še kaj narediti z rokami. Tudi vajencev ni,« pravi o svoji obrti. Kljub temu pa je zadovoljen, ker ima sam sina, ki bo njegovo delo nadaljeval. »Moj oče je s tem začel in je edini mojster te obrti v Sloveniji. Zato me veseli, da imam tudi jaz sina, ki bo to obrt še nadgrajeval,« dodaja. »Zelo sem ponosen na prejeto priznanje, saj ljudje ugotavljajo, da je treba začeti ceniti rokodelce. In to mi ogromno pomeni,« pravi Godec.