Tehnologija predelave umetnih mas

Med vsemi tehnologijami predelave plastike najbolj izstopa tehnologija brizganja. V našem prostoru najdemo tako razvojna podjetja, orodjarje kot tudi brizgalce, ki na leto predelajo na tisoče ton plastike. V tej branži se v zadnjih letih čuti trend optimizacije proizvodnje v smeri zmanjševanja porabe energije ter trend uvajanja »pametnih« strojev oz. Industrije 4.0.


Izboljšave in izzivi zaščite orodij s trdimi zaščitnimi prevlekami

Zaščita rezalnih orodij s trdimi prevlekami je danes že zrela tehnologija, široko razširjena v industrijski praksi. Prekriva se velikoserijska orodja, namenska orodja malih serij, kakor tudi obnovljena (prebrušena) orodja. V določeni meri se prekriva tudi preoblikovalna orodja manjših dimeznij, kot so trni, pestiči, noži in vložki. Omenjena lastnost zrele tehnologije načeloma res pomeni, da gre pri običajnem uporabniku le za standardno storitev, ki naroči želeno prevleko z zahtevanimi lastnostmi. Še vedno pa je precej prostora za izboljšave in nove storitve, ki jih nudi tehnologija trdih prevlek. Poleg nanašanja novih oz. prilagojenih prevlek nam lahko precej pomaga tudi uporaba analitskih tehnik, specializiranih za tanke plasti.


Digitalizacija in orodjarstvo 4.0 sta pred vrati

Ekonomski forum v Davosu je letos postregel z globalno lestvico konkurenčnosti držav. Med najboljših 20 se je uvrstilo kar 11 zahodnoevropskih držav. Slovenije žal ni med njimi, kar bi veljalo čim prej popraviti. Janez Poje, izvršni direktor podjetja Kern d.o.o. in dolgoletni sodelavec orodjarskega združenja ISTMA, je predstavitev dogajanja in trendov v svetu orodjarstva začel slikovito: »V orodjarstvu vsak teden delamo po vzoru filma Misija nemogoče,« je nasmejal občinstvo in nadaljeval v resnem tonu. Poudaril je, da so v svetu tovarne že postale del izobraževalnega sistema – tako gre za hitrejši prenos ključnih znanj v prakso. Naša avtonomna drža izobraževalnega sistema pa še potencira neravnovesje poklicev v družbi. Pragmatično usmerjen razvoj, podprt s kapitalom, daje rezultate, plemeniti vire.


 

Doma izobraženi kadri ključni za slovensko gospodarstvo

“Pomembno se nam zdi, da se na sejmih kot je Mednarodni industrijski sejem, ki ga organizira Celjski sejem d.d., poleg uveljavljenih podjetij predstavijo tudi obrtniki s svojimi dejavnostmi in izdelki. Želimo si namreč, da se naši diplomanti seznanijo z obrtno proizvodnjo, ki poteka v neposredni bližini in prav tako pospešeno uvaja sodobne tehnologije v proizvodnjo. Ocenjujemo, da se obrtniki in podjetniki v vedno večji meri zavedajo pomena lastnega razvoja izdelka, projektiranja, konstrukcije in ne le proizvodnje in trženja. Fakulteta jim bo na tej poti v veliko pomoč, saj poleg rednega izobraževanja študente in zainteresirane podjetnike usposablja za uporabo sodobnih programskih orodij, strojev, naprav in merilne opreme. Strokovno lahko ob medsebojnem sodelovanju fakulteta prispeva še bistveno več kot do sedaj, ker poleg sodobne laboratorijske opreme razpolaga z dolgoletnimi izkušnjami za strokovno in znanstveno delo.”